FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ BiH traži potporu OIC-a za dogovaranje s Bošnjacima

Autor: zkre
MOSTAR, 15. travnja 2013. (Hina) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je u ponedjeljak veleposlanicima deset zemalja članica Organizacije islamske suradnje (OIC) da se za BiH ne može organizirati nova mirovina konferencije te da se o novome uređenju zemlje trebaju dogovoriti tri naroda te zatražio potporu za dogovor s Bošnjacima.

"Nema novog Daytona, sve dogovore o promjeni uređenja zemlje i novim rješenjima moramo napraviti sami", rekao je Čović tijekom susreta s veleposlanicima zemalja članica OIC-a.

Kako su priopćili iz HDZ-a BiH pri tome je predsjednik HDZ-a BiH pozvao veleposlanike da ohrabre dijalog između triju naroda u BiH pokušavajući kod Bošnjaka otvoriti prostor za dogovaranje s druga dva naroda umjesto pokušaja nametanja političkih predstavnika što se događa Hrvatima.

"Treba nam snažnije partnerstvo s bošnjačkim stranakam nego što ga imamo do sada. U ovakvim okolnostima Srbi i Hrvati se boje od stvaranja bošnjačke države u kojoj bi dominirao ovaj narod", rekao je Čović.

Podsjetio je i na to da su Hrvati zajedno s Bošnjacima 1992. glasovali na referendumu za neovisnu BiH, no da Hrvati zasigurno nisu dali svoj glas ovakvoj zemlji u kojoj se krše prava ovoga naroda te da su majorizirani od Bošnjaka koji im biraju članove predsjedništva i nameću predstavnike u entitetskoj vlasti u Federaciji BiH.

On je predstavio i prijedlog dva HDZ-a u BiH da se ova zemlja umjesto sadašnja dva entiteta preustroji u četiri federalne jedinice. Veleposlanici su istaknuli spremnost pomoći BiH i njezinim narodima kazavši da se zauzimaju za ostanak ureda visokog međunarodnog predstavnika dok se ne urede unutarnji odnosi.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙