FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi kineski i američki podaci torpedirali cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 15. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte potonule su u ponedjeljak na londonskom tržištu ispod razine od 101 dolara nakon objave loših kineskih i američkih podataka koji su potpirili zabrinutost da gospodarski rast najvećih svjetskih naftnih potrošača usporava.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte potonula 2,56 dolara, na 100,55 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,22 dolara nižoj cijeni, od 88,07 dolara.

Kineski gospodarski oporavak neočekivano je posrnuo u prvom ovogodišnjem tromjesečju 2013., uz 7,7-postotni rast aktivnosti, u odnosu na 7,9-postotni rast u posljednjem lanjskom tromjesečju. Tržišta su očekivala 8-postotni rast.

Taj je podatak kineskog statističkog ureda pritisnuo cijene na svim tržištima roba, uključujući zlato, bakar i srebro. Njihov se pad produbio nakon što su već krajem tjedna krenule silaznom putanjom nakon objave neočekivanog podatka o padu prometa u američkoj maloprodaji.

"Cijene nafte u Londonu usisala je silazna spirala cijena plemenitih metala koja je pokrenuta u petak. Jutros su se tako spustile na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci. Na to su se nadovezali neočekivano slabi kineski podaci koji su iznova potpirili strah za potražnju", tumači Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Svjetska banka danas je snizila prognoze rasta gospodarstava u istočnoj Aziji u ovoj godini, upozorivši istodobno na moguće pregrijavanje većih gospodarstava u regiji koje bi moglo potaknuti inflaciju i balone na tržištima, što dodatno pojačava zabrinutost ulagača za potražnju za naftom.

OPEC je danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 100,63 dolara, što znači da je bila 1,71 dolar niža nego prethodnog trgovinskog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙