FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 13. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

PEKING

Američki državni tajnik John Kerry sastao se u subotu s kineskim čelnicima i pokušao ih nagovoriti da prisile Sjevernu Koreju na ublažavanje ratoborne pozicije i postupno se vrate nuklearnim pregovorima. Tijekom prvog posjeta Kini na dužnosti državnog tajnika Kerry nije tajio želju da se Kina aktivira u odnosu sa Sjevernom Korejom koja je u zadnjih nekoliko tjedana više puta nuklearnim ratom prijetila Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji. Kao glavni sjevernokorejski trgovinski partner, financijska potpora i neka vrsta diplomatskog saveznika, Kina ima jedinstvenu priliku upotrijebiti svoj utjecaj na tu siromašnu i izoliranu državu, rekao je u petak navečer Kerry u glavnome gradu Južne Koreje Seulu, uoči puta u Peking.

MOSKVA

Rusija je u subotu zabranila ulazak na svoj teritorij 18-orici Amerikanaca, kao odmazdu na objavljivanje američkog popisa od 18 osoba iz Rusije kojima je zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta imovina zbog njihove navodne umiješanosti u smrt u zatvoru pravnika Sergeja Magnitskog. "Rat popisa nije naš odabir, ali ne možemo ignorirati istinsku ucjenu", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, objavljujući popis s imenima 18 američkih dužnosnika "umiješanih u kršenja ljudskih prava". "Suprotno američkom popisu, koji je arbitraran, naša lista obuhvaća one koji su umiješani u legalizaciju mučenja i doživotan zatvor u Guantanamu, pa sve do uhićenja i otmice ruskih građana", objasnilo je ministarstvo. Odvjetnik koji je postao glasnik borbe protiv korupcije u Rusiji Sergej Magnitski umro je u zatvoru u Moskvi 2009. nakon mučenja.

SARAJEVO

Glasovanje na izborima za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu koje se provodi na području Bosne i Hercegovine protječe bez poteškoća, potvrdila je Hini prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu Mirela Lucić koja je ujedno i koordinatorica provedbe glasovanja na teritoriju BiH. "Svih sedam biračkih mjesta otvoreno je na vrijeme i glasovanje protječe bez poteškoća", kazala je Lucić. Prvi podaci govore kako je odmah po otvaranju birališta u BiH glasovalo 10 posto birača koji su upisani u birački popis temeljem prethodne registracije zaključene 3. travnja. Prethodno se za glasovanje registriralo oko dvije tisuće hrvatskih državljana koji žive na području BiH.

SARAJEVO

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pogrešno je shvatio spremnost najviših bosanskohercegovačkih dužnosnika da se s njim sastanu i razgovaraju, ocijenio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić pojašnjavajući u subotu za sarajevski "Dnevni avaz" zbog čega je odustao od planiranog puta u Beograd i susreta sa srbijanskim predsjednikom. "Nikolić je od početka imao nekoliko izjava koje smo mi u Sarajevu smatrali vrlo neprihvatljivima no ipak smo odlučili da ne reagiramo i ne dižemo tenzije čekajući pravi trenutak za realizaciju bilateralnog susreta. I kada je taj susret dogovoren slijedi, kako je kazao Nikolić, 'sastanak rukovodstva dvije srpske države'", podsjetio je Komšić na susret srbijanskog predsjednika i čelnika Republike Srpske prošlog tjedna u Beogradu. Komšić dodaje kako se ni na to nije reagiralo no ističe kako je nakon Nikolićeva "skandaloznog" govora u Ujedinjenim narodima o Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) srbijanski predsjednik u razgovoru s predsjedateljem Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem ponovio izjavu danu u Beogradu navodeći kako je to "namjerno rekao".

KAIRO

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak dovezen je u subotu ujutro ambulantnim vozilom na sud u Kairu gdje mu počinje ponovljeno suđenje za sudjelovanje u ubojstvu više stotina prosvjednika, prema snimkama s državne televizije. Bivši prvi čovjek Egipta koji će u svibnju imati 85 godina, izašao je iz ambulantnih kola ležeći na nosilima, odjeven u bijelo i sa sunčanim naočalama. Mubarak je prevezen iz vojne bolnice u predgrađu Kaira gdje se liječi, prema policijskoj školi na periferiji glavnog grada gdje se nalazi sud, objavila je službena agencija Mena. Ostali suoptuženici, njegova dva sina Alaa i Gamal, bivši ministar unutarnjih poslova Habib el-Adly i još šest nekadašnjih visokih dužnosnika policijskih službi, također su stigli na sud.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙