FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama pozvao Pjongjang da prekine "agresivno ponašanje"

Autor: dmus
WASHINGTON, 12. travnja 2013. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u četvrtak Sjevernu Koreju da prekine "agresivno ponašanje", ali i potvrdio da će se SAD braniti ako to bude potrebno.

"Obojica smo suglasni oko toga da je došao trenutak da Sjeverna Koreja prekine agresivno ponašanje i pokuša sniziti temperaturu", rekao je Obama u zajedničkoj izjavi za novinare s glavnim tajnikom UN Banom Ki-Moonom nakon razgovora u Bijeloj kući.

"Nitko ne želi vidjeti sukob na Korejskom poluotoku, ali je važno da Sjeverna Koreja, kao i sve druge zemlje na svijetu, poštuje temeljna pravila", dodao je američki predsjednik, govoreći o gotovo svakodnevnim prijetnjama sjevernokorejskog režima, upućene prije svega SAD i Južnoj Koreji.

"Nastavit ćemo rješavati neke probleme diplomatskim putem iako ćemo, kao što sam rekao i glavnom tajniku, poduzeti sve potrebne mjere kako bismo zaštitili svoje građane i poštivali svoje obveze prema saveznicima u regiji", naglasio je Obama.

Ban, "duboko zabrinut... zbog aktualnih napetosti na poluotoku", pozvao je "susjedne zemlje, među kojima i Kinu, koje bi mogle imati utjecaja na Sjevernu Koreju, da iskoriste taj utjecaj u cilju mirnog rješenja situacije".

Glavni tajnik UN, i sam južnokorejske nacionalnosti, pozdravio je i "odmjereni odgovor" američkih vlasti na izjave i mjere koje je poduzeo sjevernokorejski režim, ali i solidarnost SAD s Južnom Korejom.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙