FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed islamskog poglavara UN-u zbog Jeremićeve rasprave

Autor: rmav
SARAJEVO, 11. travnja 2013.(Hina) - Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović uputio je u četvrtak pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu prosvjedujući zbog načina na koji je organizirana rasprava o međunarodnim kaznenim sudovima u sjedištu UN-a u New Yorku ali i zbog činjenice da je iz dvorane u kojoj je rasprava održana izbačena predsjednica udruge "Majke Srebrenice" Munira Subašić.

U pismu Banu Kavazović je istaknuo kako je od početka bilo opravdano sumnjati na koji će način Vuk Jeremić kao predsjedatelj Opće skupštine UN-a organizirati taj skup.

"On je iskoristio svoj položaj kako bi se revidirale činjenice o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, relativizirali zločini i zločinci, posebice žrtve genocida u Srebrenici koja je bila zaštićena zona Ujedinjenih naroda", napisao je Kavazović dodajući kako je izbacivanje Munire Subašić predstavljalo "neshvatljiv skandal i poniženje predstavnice žrtava genocida".

Kavazović ocjenjuje kako su ovim činom UN još jednom kompromitirali misiju svjetske organizacije i ideju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Pozivam da ne dopustite da se sada, 18 godina nakon genocida i u mandatu vašeg vođenja svjetske organizacije, nastavi politika revidiranja činjenica o zločinu i ponižavanje žrtava. Ujedinjeni narodi moraju pokazati poštovanje prema žrtvama i pokazati kajanje za propuste", stoji u pismu reisa Kavazovića Glavnom tajniku UN-a.

Ban Ki-Moonu pri tom je upućen poziv da poduzme napore kako bi se 11. srpnja proglasio danom sjećanja na srebrenički genocid u UN-u po uzoru na rezoluciju kakvu je 2009. donio Europski parlament jer je to minimum kojega zaslužuju žrtve.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙