FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biskupi pozvali građane da izađu na izbore

Autor: vlar
ZAGREB, 11. travnja 2013. (Hina) - Hrvatska biskupska konferencija (HBK) pozvala je građane da izlaskom na predstojeće izbore za Europarlament i lokalne izbore iskoriste svoje građansko pravo i ispune svoju dužnost, te tako daju doprinos općem dobru i očituju svoju ljubav prema domovini.

Važno je da naše interese u Europarlamentu zastupaju ljudi koji će braniti kršćanska načela, zauzimati se za zaštitu života, dostojanstvo braka i obitelji, pravo roditelja da odlučuju o odgoju djece, socijalnu pravdu, pravo na rad i dostojan život te promicati hrvatsku kulturnu i duhovnu baštinu, poručio je HBK u priopćenju s plenarnog zasjedanja održanog od 9. do 11. travnja u Zagrebu.

Biskupi su sa zasjedanja uputili zajedničko pismo papi Franji u kojem su mu, uz čestitke povodom njegova izbora, izrazili poštovanje i odanost te podsjetili na stoljetne veze i odanost hrvatskih katolika nasljednicima sv. Petra.

Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić istaknuo kako je izbor novoga pape bio pravo iznenađenje, a kardinal Josip Bozanić osvrnuo se na veliko zanimanje medija za sve što se u proteklom razdoblju događalo u središtu Katoličke crkve. To je, istaknuo je, pokazalo da papina služba ima veliku važnost u suvremenom svijetu koja nadilazi ovozemaljske okvire.

Vezano uz izmjene Pravilnika o ustrojstvu i djelovanju Vojnog ordinarijata u RH, biskupi su dali potporu jasnom definiranju statusa Vojnog ordinarijata pozivajući pritom na poštivanje Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi RH.

Posebna pozornost na zasjedanju posvećena je bračnim i obiteljskim savjetovalištima, kojih je danas 18 u 11 hrvatskih (nad)biskupija. U proteklih 20 godina kroz ta je savjetovališta, u kojima djeluju 22 djelatnika, prošlo oko 47 tisuća osoba, oko 12,5 tisuća parova i oko 16,5 tisuća obitelji, rečeno je na zasjedanju. Istaknuto je da će se poraditi na unutarcrkvenom i društvenom povezivanju tih savjetovališta, verifikaciji edukacije savjetovatelja te donošenju Pravilnika kojim bi se pobliže odredilo njihovo osnivanje i način djelovanja.

Članovi HBK podržali su daljnji rad na općim odredbama o katoličkoj vjerskoj pouci i odgoju u Hrvatskoj kao i na smjernicama za postupanje u slučajevima spolnog zlostavljanja maloljetnika.

Najavljen je i prvi nacionalni studijski dan za djelatnike i suradnike u pastoralu braka i obitelji, koji će se, na temu "Teologije tijela" i "Evanđelja života", održati 19. i 20. travnja u Zadru.

Biskupi su upoznati i s pripremama za proglašenje blaženim mučenika svećenika Miroslava Bulešića, kojega su komunisti ubili 1947. u Lanišću u Istri. Svečano euharistijsko slavlje s činom beatifikacije održat će se 28. rujna ove godine u pulskoj Areni, a pozvani su vjernici iz cijele Hrvatske.

Najavljene su i pripreme znanstvenoga skupa "Mučenici i mučenički trag(ovi) u hrvatskoj prošlosti" koji će organizirati Komisija HBK i BK BiH-a za hrvatski martirologij u suradnji s visokim teološkim učilištima.

Na plenarnom zasjedanju HBK sudjelovali su i apostolski nuncij, nadbiskup Alessandro D'Errico, izaslanici biskupskih konferencija: BiH vojni ordinarij Tomo Vukšić, Slovenije biskup Novoga Mesta Andrej Glavan i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar te subotički biskup Ivan Penzeš i srijemski biskup Đuro Gašparović.

(Hina) pp/xvl yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙