FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 9. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra počinje 8. sjednicu u sedmom sazivu, na kojoj se očekuje donošenje rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna. Te izmjene i dopune proračuna su i prva od ukupno 65 točka predloženog dnevnog reda sjednice, čiji je prvi dio zakazan na tri tjedna, odnosno do 26. travnja. Vladinim prijedlogom rebalansa prihodi državnog proračuna smanjuju se za 253,9 milijuna kuna, na ukupno 113,4 milijarde kuna, a rashodi se smanjuju za 874 milijuna kuna, na 123,6 milijardi kuna. Kao glavni razlog rebalansa proračuna u Banskim dvorima navode korekciju projekcije gospodarskog rasta u ovoj godini s 1,8 posto na 0,7 posto. Ističu kako je na smanjenje projekcije rasta ponajviše utjecalo usporavanje ekonomske aktivnosti u EU, negativna kretanja u hrvatskom gospodarstvu i smanjenje obujma investicija javnog sektora. Rebalansom se proračunski deficit smanjuje s ranije planiranih 10,9 milijardi kuna na 10,2 milijarde kuna, pa bi deficit ukupno bio smanjen sa 3,2 posto na 3 posto BDP-a. Na dnevnom redu je, među ostalim, i Vladin prijedlog izmjena Zakona o PDV-u koji uvodi niz promjena u sustav PDV-a od 1. srpnja i ulaska u EU. Nova saborska sjednica počet će aktualnim prijepodnevom tijekom kojega će pitanja članovima Vlade postaviti 40-tak zastupnika.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo je Rješenje o prihvatljivosti zahvata "Sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem Srđ" za okoliš i ekološku mrežu uz primjenu mjera zaštite okoliša i mjera ublažavanja utjecaja na ciljeve očuvanja ekološke mreže te uz program praćenja stanja okoliša i ekološke mreže, priopćeno je danas iz Ministarstva. U priopćenju se podsjeća da je 6. ožujka 2013. Povjerenstvo u postupku procjene utjecaja na okoliš SRC s golf igralištem Srđ jednoglasno donijelo pozitivno mišljenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš uz predviđene mjere zaštite i program praćenja. U skladu s preporukom Povjerenstva, Ministarstvo je 3. travnja 2013. izdalo Rješenje o prihvatljivosti zahvata.

ZAGREB - U Krapinsko-zagorskoj županiji danas je proglašena elementarna nepogoda za još šest općina zbog velikog broja klizišta. Županica Sonja Borovčak proglasila je elementarnu nepogodu za područje općina Veliko Trgovišće, Desinić, Novi Golubovec, Đurmanec, Marija Bistrica i Gornja Stubica. Za sada je elementarna nepogoda proglašena za 16 jedinica lokalne samouprave na području Krapinsko-zagorske županije.

ZAGREB - Uoči predstojeće sjednice Hrvatskog sabora Udruga Franak uputila je danas apel saborskim zastupnicima da prihvate amandman Udruge na Vladin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI) kojim, kako ističu, žele spriječiti situaciju u kojoj će se na buduće korisnike kredita primjenjivati europski standardi zaštite potrošača, a postojeći korisnici kredita će i dalje biti prepušteni dosadašnjoj lošoj praksi. "Predloženi amandman Udruge Franak ide u smjeru jačanja vladavine prava jer otklanja zakonske neusklađenosti koje su omogućavale da banke, držeći se ZOKI-ja, krše druge zakone. U obrazloženju amandmana koji predlaže Udruga stoji također da su sva povećanja kamata koje su banke provodile svojim jednostranim odlukama u suprotnosti s odredbama članaka 269. do 272. Zakona o obveznim odnosima. Posebno se napominje da je sudska praksa EU-a takva da ne dopušta jednostrane promjene kamatnih stopa", navodi Udruga Franak.

ZAGREB - Na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi medija danas se ponovno nije pojavio ni jedan svjedok njegove obrane pa je sutkinja Ivana Čalić s 5.000 kuna kaznila njegove odvjetnike, ali i svjedoka Ivicu Kirina. Iako je uredno dobio poziv za svjedočenje, bivši ministar unutarnjih poslova i aktualni gradonačelnik Virovitice nedolazak je opravdao neodgodivim, ranije zakazanim poslovnim obvezama. "Takva isprika bez ikakvog dokumenta za ovaj sud ne znači ništa", kazala je sutkinja, pojašnjavajući da 5.000 kuna predstavljaju trošak odgode današnje rasprave. Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković kaznu od 5.000 kuna moraju platiti zbog odugovlačenja postupka, odnosno nemarnog pozivanja svojih svjedoka. Osim Kirina, koji je također osumnjičen u slučaju Fimi medija, ali bi mu se trebalo suditi u zasebnom postupku, na prijedlog Sanaderove obrane danas su trebali biti ispitani i čelnici bosanskohercegovačkog HDZ-a 1990. no njihova je stranka još jučer priopćila da oni o tome nisu obaviješteni.

SPLIT - Više od kilograma i pol privrednog i vojnog eksploziva, štapine, ručne bombe, municiju i minobacačku minu policija je pronašla u kući 51-godišnjaka s područja Marine, koji je zbog nezakonitog posjedovanja zastrašujućeg arsenala, ali i prijetnje smrću, zatvoren i kazneno prijavljen. U pretragu njegove kuće policija je došla nakon prijave da je 51-godišnjak svom vršnjaku dan ranije prijetio smrću u jednom lokalu u Primoštenu, doznaje se u policiji. No, uz dokaze za kojima su tragali pronađen je pravi arsenal raznog naoružanja - 1900 komada različitog streljiva, 17 ručnih bombi, okviri za automatsku pušku, kilogram privrednog eksploziva Amonal, pola kilograma vojnog eksploziva TNT, sporogoreći štapin te minobacačka mina, bez eksplozivnog punjenja.

SPLIT - Tijekom policijske intervencije zbog obiteljskog nasilja u Podstrani agresivni 17-godišnjak ugrizao je policajca za potkoljenicu, a njegovoj kolegici ozlijedio prst, doznaje se u policiji. Iako ih je tek lakše ozlijedio 17-godišnjaka koji je zbog agresivnog ponašanja odveden u bolnicu, nakon liječenja, očekuje kriminalističko istraživanje i kazneni postupak. Policija je, kako se doznaje, na intervenciju u Podstrani došla jer se 17-godišnjak nasilno ponašao prema članovima obitelji i lakše ozlijedio baku kojoj je kao i policajki iščašio prst na ruci. Kako je kod sebe imao i nešto više od sedam grama marihuane, osim zbog napada na policajce i obiteljsko nasilje, odgovarat će i za zlouporabu droga.

OSIJEK - Osječka policija traga za nepoznatim vandalom koji je od subote do ponedjeljka na nekoliko osječkih groblja okrenuo naopako ukupno 19 drvenih i metalnih križeva. Protiv nepoznatog počinitelja policija će podnijeti kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu zbog počinjenog kaznenog djela povrede mira pokojnika.

ZAGREB - Pravopis hrvatskoga jezika, što su ga izradili znanstvenici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ), dovršen je, slijedi tek završno 'ušminkavanje' da bismo ga 15. travnja mogli predstaviti javnosti s uvjerenjem da je riječ o odličnom i uspješnom pokušaju objedinjavanja svih dosadašnjih pravopisnih rješenja, ističe ravnatelj IHJJ-a dr. sc. Željko Jozić. Pravopis će biti na internetu, bit će javno dostupan i besplatan i želimo ga podastrijeti stručnoj i široj javnosti na ocjenu i mišljenje, najavio je ravnatelj Jozić u razgovoru za Hinu povodom skorog predstavljanja toga pravopisa u Hrvatskome državnom arhivu. Objasnio je da je znanstvenicima Instituta misao vodilja bila da pravopisna rješenja budu znanstvena i utemeljena na načelu sustavnosti i tradicijskome načelu, odnosno ukorijenjenosti u hrvatskoj pravopisnoj tradiciji. Jozić je svjestan toga da će uvijek biti onih koji će imati primjedaba, ali isto tako zna da većina ljudi smatra da je upravo Institut mjerodavna ustanova za jezična pitanja.

ZAGREB - Pozdravnim govorom predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarskoga nadbiskupa mons. Želimira Puljića jutros je u Zagrebu počelo 46. plenarno zasjedanje HBK. Nadbiskup Puljić najavio je da će na ovom zasjedanju zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izvijestiti HBK o odreknuću službe pape Benedikta XVI. te konklavama za izbor novoga pape. Naveo je kako će biskupi čuti i detaljnije informacije o, kako je rekao, važnom događaju za istarsku Crkvu. Govorit će se o beatifikaciji sluge Božjega Miroslava Bulešića, što je važan događaj za Crkvu, a posebice za Crkvu u Hrvata, napomenuo je dodavši kako ćemo dobiti novoga blaženika, a k tomu i mučenika. Po riječima mons. Puljića, na zasjedanju će biti govora i o općim odredbama koje bi HBK trebala prirediti u duhu crkvenih propisa, koji se tiču katoličke vjerske pouke i odgoja te sudjelovanju vjernika laika u životu Crkve. Nakon trodnevnoga zasjedanja, biskupi će u četvrtak na konferenciji za novinare izvijestiti javnost o svom radu.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙