FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović: Hrvati žele mogućnost izbora svog člana Predsjedništva BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 3. travnja 2013.(Hina) - HDZ Bosne i Hercegovine i HDZ 1990. žele osigurati praktičnu provedbu načelnog dogovora o promjenama izbornog sustava u BiH, koji je prošlog mjeseca postignut na sastanku u Bruxellesu, i zalažu se za model koji će zajamčiti Hrvatima da izaberu svog člana Predsjedništva BiH, izjavio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

U izjavi koju u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz" Čović je potvrdio kako se nastavljaju razgovori predstavnika vladajućih političkih stranaka, čiji je cilj dogovoriti konkretna rješenja za novi izborni sustav.

Rok za to ostaje 11. travnja, kako je dogovoreno s predstavnicima Europske unije. Tog dana u Mostaru bi se trebao održati sastanak predsjednika šest stranaka-članica vladajuće koalicije sa europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom kako bi se finalizirao postignuti dogovor vezan uz primjenu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Ta je presuda obvezala vlasti BiH da iz Ustava i izbornog zakona eliminiraju odredbe koje onemogućavaju kandidiranje pripadnika nacionalnih manjina. Hrvatske stranke u BiH iskoristile su započete razgovore o promjeni izbornog sustava kako bi se dogovorio i model po kojemu će biti izbjegnuta majorizacija nad hrvatskim narodom kako je to, primjerice, bilo u slučaju izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Upravo uz posredovanje predstavnika EU 22. ožujka postignut je načelan dogovor da u BiH postoje dvije izborne jedinice koje čine entiteti, a istodobno bi se u Federaciji BiH dva člana Predsjedništva birala glasovima elektora izabranih u županijama.

Temeljno načelo je, kako je kazao Čović, da jedan narod ne može drugome birati kandidate za članove Predsjedništva i Doma naroda parlamenta BiH.

U dva HDZ-a drže kako bi u Federaciji BiH članove Predsjedništva BiH trebalo birati tako da se u regijama u kojima je jedan narod većinski bira po jedan član državnog vrha.

O tom će se prijedlogu razgovarati na sastanku čelnika dva HDZ-a te Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Saveza za bolju budućnost (SBB), koji će se kasno poslijepodne održati u Sarajevu.

Predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske neće sudjelovati u razgovorima jer drže kako je ovo pitanje stvar dogovora stranaka iz Federacije BiH.

Najveća bošnjačka stranka Stranka demokratske akcije (SDA), koja je u oporbi, oštro se protivi predloženim izmjenama izbornog sustava uz ocjenu kako su one štetne po Bošnjake. Iz SDA su najavili kako će koristiti sve raspoložive zakonske mehanizme da spriječe usvajanje takvih rješenja u parlamentu.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙