FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pri HGK osnovana Zajednica poslovnih savjetnika

Autor: rbel
ZAGREB, 5. travnja 2013. (Hina) - Pri Hrvatskoj gospodarskoj komori danas je osnovana Zajednica poslovnih savjetnika, koja trenutno okuplja više od 40 konzultantskih tvrtki.

Osnivanjem te zajednice želi se pridonijeti stvaranju što boljeg okvira za kvalitetnu apsorpciju EU sredstava koja će uskoro biti na raspolaganju Hrvatskoj, istaknuto je na konferenciji za novinare nakon osnivačke skupštine zajednice. Za predsjednicu zajednice izabrana je Mirjana Samardžić Novoselec, iz zagrebačke tvrtke Razbor, koja je među prioritetnim ciljevima zajednice istaknula regulaciju tržišta konzultantskih usluga u Hrvatskoj te zajedničko zastupanje interesa poslovnih savjetnika pred nadležnim institucijama i javnosti.

Inicijativa za osnivanje, kazala je, postoji već dvije godine, kako od strane sadašnjih i potencijalnih klijenata, članova HGK, tako i samih konzultanata, koji procjenjuju da će pri HGK biti na 'izvoru informacija' s obzirom da je i sada, tri mjeseca do ulaska Hrvatske u EU, ponekad teško doći do preciznih podataka o pojedinim projektima ili korisnicima sredstava EU fonda.

Samardžić Novoselec je kazala i kako, osim na domaćem tržištu, hrvatski konzultanti sve više posla imaju i u susjednim zemljama, korisnicama pretpristupnih fondova EU, kojima je dragocjeno iskustvo stečeno u korištenju tih sredstava u Hrvatskoj. Ujedno, dodala je, oni mogu i predstavljati 'vezu' za hrvatske tvrtke koje se žele bolje plasirati na ta tržišta.

Zamjenik predsjednice Davor Čilić, iz tvrtke Poslovno savjetovanje, naglasio je nužnost organiziranja konzultanata, odnosno djelatnosti poslovnog savjetovanja kao jedne od rijetkih gospodarskih grana koja u vrijeme recesije ima priliku za izuzetan poslovni rast.

Tako organizirani oni bi trebali pridonijeti i maksimiziranju pozitivnih učinaka ulaska Hrvatske u EU kroz povećano korištenje i veću uspješnost projekata koji će se financirati iz EU fondova.

Naime, podsjetila je direktorica Centra za EU pri HGK Ružice Gelo, već u drugoj polovici ove godine Hrvatskoj će biti na raspolaganju 450 milijuna eura, a od iduće godine i do 1,5 milijardi eura iz strukturnih fondova i proračuna EU za poljoprivredu, a ta sredstva treba znati potrošiti.

Procedure i načini korištenja EU sredstava nešto su zahtjevniji od priprema ostalih investicijskih projekata i velik broj tvrtki neće biti sposobno samostalno pripremiti kvalitetne projekte, zbog čega je HGK i inicirala osnivanje ove zajednice, kazala je Gelo.

(Hina) xrub ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙