FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turističko poslovno vijeće HGK: moguće 'rupe' do lipnja i pad dolazaka iz Rusije, Ukrajine i Turske

Autor: tmis
ZAGREB, 26. ožujka 2013. (Hina) - Turističko poslovno vijeće Hrvatske gospodarske komore (HGK) na današnjoj je sjednici raspravljalo o stanju na tržištima i procjeni ovogodišnje sezone te upozorilo da bi se, unatoč dobrim najavama s većine tržišta, na sezonu loše mogao odraziti ovogodišnji raspored praznika do lipnja te očekivani pad dolazaka turista s istočnih tržišta poput Rusije i Ukrajine zbog novog viznog režima.

Zabrinuti zbog ruskog i drugih istočnih tržišta su i agencije i hotelijeri, posebno u Dubrovniku gdje su samo u prva tri mjeseca ove godine zabilježili 60 posto više individualnih dolazaka Rusa, što se zasigurno neće nastaviti ako u Rusiji što prije ne prorade najavljeni centri koji trebaju pojednostaviti i ubrzati izdavanje viza za Hrvatsku, kazala je direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Iva Bahunek.

Taj dio 'turističkog kolača' (s ruskog tržišta) hrvatski turizam nikako ne bi smio izgubiti te treba učiniti sve da se problem s vizama riješi, poručila je Bahunek istaknuvši i da su generalno hotelijeri spremni za sezonu te očekuju rezultate slične lanjskim jer se bez novih kapaciteta više i ne može.

Putničke agencije također dijele zabrinutost zbog ruskog, ali i ukrajinskog te turskog tržišta s kojih se zadnjih godina bilježio rast, a predsjednik Udruge nezavisnih putničkih agenata (UNPAH) Zlatko Kukec je kazao da bi ove godine s tih tržišta, uz vize, moglo biti i (po) do 10 posto manje turista.

Smatra i da će hotelijeri nakon Uskrsa zbog rasporeda praznika zatvarati hotele, da će općenito u travnju, pa i u lipnju biti 'rupa' u popunjenosti, te da će se zbog toga teško ponoviti uspješni rezultati lanjskih prvih šest mjeseci.

I predsjednik Turističkog poslovnog vijeća HGK Franco Palma kazao je da će dobra popunjenost biti oko Uskrsa, posebno u Istri, ali to je svega par dana, a onda problem, pri čemu bi primjerice kampovima moglo pomoći lijepo vrijeme, ali ako ni toga ne bude ne vjeruje u bolju predsezonu od lanjske.

Pad se zbog krize može očekivati i sa slovenskog te talijanskog tržišta te će ova sezona dosta ovisiti o 'last minute' kao i o spretnosti privatnog sektora da aktivnom politikom privuče goste, istaknuo je Palma.

Takvih briga za sada nemaju mali i obiteljski hoteli koji, po riječima predsjednika Nacionalne udruge OMH Šime Klarića, već bilježe poraste rezervacija u odnosu na prošlu godinu i za predsezonu i za posezonu, istodobno nastavljajući ulagati u kvalitetu i konkurentnost svoje ponude kako bi goste imali skoro cijele godine.

To nije lako zbog stalnih porasta inputa i općenito troškova, a često je i na račun vlastite likvidnosti što bi se ove godine moglo donekle popraviti uslijed niže stope PDV-a, naglasio je Klarić dodajući kako bi potrebnim investicijama pomogao i kreditni program s HBOR-om i HAMAG-om za male poduzetnike u turizmu čije su pokretanje iz Ministarstva turizma najavili za ovu godinu.

Pomoćnica direktorice Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Gordana Borojević istaknula je da će, osim problema oko viza za neke zemlje, ovu sezonu obilježiti i nastavak recesije na većini tržišta pa teško da će se povećati potražnja, ali i da vesele pozitivni signali iz Njemačke, Austrije i još nekih zemalja, kao i rezultati za prva dva mjeseca koji su po HTZ-u bolji od lanjskih.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙