FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RS: Provjere poslovanja u Tvornici glinice Birač zbog utaje poreza

Autor: zkre
MOSTAR, 5. travnja 2013. (Hina) - Litavska poslovna grupacija Ukio grupa (UBIG), koja je većinski vlasnik Tvornice glinice Birač iz Zvornika, oštetila je proračun Republike Srpske (RS) za milijardu maraka (oko 500 milijuna eura) izbjegavajući plaćanje raznih obveza, a predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je brzo rješenje toga slučaja i nove istrage u tome entitetu.

Posljednja tri dana inspektori entitetskog ministarstva unutarnjih poslova, Porezne uprave i drugih nadzornih tijela provode temeljitu provjeru poslovanja Tvornice glinice Birač u Zvorniku u kojoj ni radnicima mjesecima nisu izmirivane obveze niti isplaćivane plaće.

"Samo u prošloj godini Republika Srpska je oštećena za oko 100 milijuna maraka", rekao je neimenovani izvor iz istrage.

List "Glas Srpske" navodi i da su prikrivane makinacije uprave Birača, a da je tužiteljstvo u Bijeljini zaustavilo istragu iako je Porezna uprava još 2011. podnijela kaznenu prijavu.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je za ovaj list da je opsežna istraga u Biraču samo početak drugih velikih akcija. "Ovo je tek početak. Nastavak slijedi i u drugim područjima", rekao je Dodik.

On je najavio da će, ukoliko vlasnici i vodstvo tvornice glinice Birača ne uspostave suradnju s institucijama, RS preuzeti potpuni nadzor nad ovom kompanijom.

"Ukoliko se naša sumnja obistini, RS će preuzeti Birač", rekao je Dodik i dodao da to može značiti provedbu brzog stečaja kako bi ga u vlasništvo ponovno preuzeo ovaj entitet.

Tvornicu glinice "Birač" kupila je litavska "Ukio grupa" 2001. za deset milijuna maraka.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙