FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: rastu loši krediti

Autor: rmav
SARAJEVO, 4. travnja 2013. (Hina) - Udio nekvalitetnih kredita u ukupnim bankarskim plasmanima u Bosni i Hercegovini raste i to je zabrinjavajući trend, iako još nije dosegnuta kritična točka, upozoreno je na današnjoj konferenciji za novinare u Središnjoj banci BiH u Sarajevu.

Predstavljajući rezultate ostvarene u bankarskom sektoru tijekom 2012. godine, guverner Središnje banke BiH Kemal Kozarić kazao je kako nekvalitetni krediti, čija je naplativost dvojbena, sada dosežu udio od 13,2 posto ukupnih kreditnih plasmana.

"Kritična granica je 17 posto udjela takvih kredita, no mi već sada moramo poduzeti mjere da se to ne dogodi", kazao je Kozarić.

Direktor agencije za bankarstvo Federacije BiH Zlatko Barš posebice je upozorio na drastično povećanje broja takvih kredita otkako je počela kriza koja još uvijek traje. U 2008. godini takvih je kredita bilo svega tri posto, što znači da su se do sada učetvorostručili, naveo je Barš.

Direktorica agencija za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac kazala je kako entitetskim agencijama za bankarstvo ostaje inzistirati na opreznom poslovanju banaka. Pojasnila je kako to znači i ograničavanje isplate dividendi, a sve s ciljem da što više novaca ostane raspoloživo kao kapital bankama.

Prema konsolidiranim podacima Središnje banke BiH, krediti građanima na kraju prošle godine iznosili su 6,79 milijardi konvertibilnih maraka (3,47 milijardi eura). Krediti privatnim i javnim tvrtkama iznosili su pak 8,22 milijarde KM (4,2 milijarde eura).

Kod obje kategorije korisnika dominirala je potražnja za kratkoročnim kreditima, dok je interes za dugoročne kredite značajno opao, što je rezulat smanjene sposobnosti kako fizičkih osoba tako i tvrtki za zaduživanje.

(Hina) xrmav yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙