FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD rade na brzom prebacivanju Ntagande u ICC

Autor: dmus
KIGALI, 20. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - SAD rade na tome da Bosca Ntagandu, kongoanskog ratnog vođu optuženog za ratne zločine, "što je brže moguće" prebace iz svojeg veleposlanstva u Kigaliju u Međunarodni kazneni sud u Den Haagu, rekao je u srijedu pomoćnik za Afriku američkog državnog tajnika Johnnie Carson.

Ntaganda je iznenadio osoblje američkog veleposlanstva u ruandskom glavnom gradu svojevoljnom predajom u ponedjeljak nakon što se 15 godina borio i na strani pobunjenika i u vladinim snagama s obje strane granice između Ruande i Konga.

Zatražio je da ga se prebaci u ICC, gdje će se suočiti s optužbama za ratne zločine.

"Smatramo važnim da ugodimo zahtjevu Bosca Ntagande za prebacivanjem u ICC u Den Haagu", rekao je Carson telefonom iz Washingtona.

Washington daju punu potporu ICC-u, ali - kao ni Ruanda - nije potpisnik Rimskog statuta kojim je on uspostavljen.

"Tražimo punu suradnju ruandske vlade, čelništva ICC-a i nizozemske vlade, kako bi se ovo što prije dovršilo", dodao je Carson.

Ntagandin iskaz mogao bi biti štetan za ruandsku vladu na čelu s predsjednikom Paulom Kagameom, bliskim američkim saveznikom, jer je on sudjelovao u cijelom nizu pobuna na istoku Konga koje je podupirala Ruanda.

Nešto potom je Carson izjavio da je ruandska vlada objavila kako se neće miješati u postupak prebacivanja Ntagande u Den Haag.

"Sljedećih 48 sati bit će odlučujući... Zasad nemamo naznaka ikakvih negativnih reakcija na činjenicu da je u našem veleposlanstvu ili da želi premještaj u Den Haag", rekao je Carson.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙