FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Digitalnog društva i gospodarskog rasta nema bez promjene razmišljanja o ICT-u

Autor: tmis
ZAGREB, 28. ožujka 2013. (Hina) - Hrvatska ima kvalitetne informacijske i telekom kadrove, usluge i proizvode koji ICT sektor čine jednim od najkonkurentnijih u hrvatskom gospodarstvu, ali bez promjene u razmišljanju da ICT može pridonijeti razvoju digitalnog društva i rastu gospodarstva te da biti poduzetnik nije negativno nego pozitivno teško da će se u Hrvatskoj išta bitnije promijeniti na bolje do 2020.

To je uz ostalo istaknuto na današnjem okruglom stolu "Hrvatska 2020: što su naši aduti u digitalnom društvu?" koji je u organizaciji dnevnog lista Poslovni dnevnik okupio nekoliko predstavnika domaće ICT scene, većinom poduzetnika koji su u zadnjih desetak godina uspjeli svoje ideje i vizije od startup projekata pretvoriti u biznis.

Među njima je bio i vlasnik tražilice GoHome te portala za povoljnu kupnju CrnoJaje Hrvoje Bujas koji smatra da Hrvatska u web biznisu itekako ima što ponuditi Europi i svijetu, ali i da je vrijeme da si studenti i ljudi u ovoj zemlji sami stvore posao, a ne da čekaju da im država nešto ponudi jer neće.

Boris Drilo iz Hrvatskog telekoma (HT) smatra da država treba stvoriti okruženje u kojem će ICT i drugi stručnjaci htjeti ostati, a ne otići iz Hrvatske, od čega se 'opasnost' povećava i s ulaskom u EU, a treba stvoriti i povoljno okruženje za investicije jer znanja i kapitala imamo.

Primjerice u Hrvatskoj još uvijek nema dobre regulative za investicije u razvoj fiksnog broadbanda (širokopojasni pristup internetu) koji može pomoći razvoju i lakšoj transformaciji brojnih sektora.

Dodao je i da EU strategija za digitalno društvo do 2020. predviđa da se za 100 posto kućanstava tim putem omoguće brzine prijenosa podataka od 30 Mbit/s (megabit po sekundi), a u Hrvatskoj je to danas tek oko 10 Mbit/s.

Hrvoje Prpić iz Hrvatske udruge poslovnih anđela CRANE smatra da je budućnost u malim efikasnim poduzećima koje će osnivati mladi, jer je vrijeme pokazalo da u ovoj zemlji nema pomoći od političara i države koja ne shvaća potrebe gospodarstva.

Problem IT-a u Hrvatskoj je i njegova velika ovisnost o državnoj potrošnji budući privatni, realni sektor u to jako malo investira, kazao je Sven Marušić iz tvrtke InfoCumulus, dok je Željko Lukač, predsjednik Uprave tvrtke Metronet telekomunikacije, naznačio da svakom poduzetniku u Hrvatskoj treba dosta vremena, velikog truda, muke i strpljenja do uspjeha.

Ma koliko se ulagalo u tehnologiju, infrastrukturu i usluge bez promjene razmišljanja i boljeg poslovnog okuženja u Hrvatskoj ni do 2020. neće biti pomaka, kazao je Lukač.

Primjere primjene ICT tehnologija u poslu iznio je Jozo Đakula iz Konzuma kazavši da su time znatno unaprijedili poslovanje i transformirali kupovinu.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙