FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

New York obilježio deset godina zabrane pušenja

Autor: spuc
NEW YORK, 28. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - New York je ovog tjedna obilježio deset godina od uvođenja zabrane pušenja u javnim prostorima i prema izvješću gradske uprave za zdravlje objavljenom u srijedu ta je zabrana zajedno s drugim mjerama spriječila deset tisuća prijevremenih smrti stanovnika grada.

"Prije deset godina kad je New York zabranio pušenje u barovima i restoranima mnogi su predviđali kraj uslužnih djelatnosti, restorana i turizma", kazao je gradonačelnik Michael Bloomberg. "Unatoč tomu deset godina kasnije manje Newyorčana puši, živimo dulje a naše djelatnosti cvjetaju i nitko više ne želi povratak zadimljenih barova i restorana".

Kritičari uvođena zabrane pušenja strahovali su da će takva mjera naštetiti uslužnim djelatnostima i turizmu no prema upravi za zdravstvo broj restorana i barova u deset godina povećao se u gradu za šest tisuća.

Zabrana pušenja prvo je uvedena na radnim mjestima, potom u restoranima i barovima, a prije dvije godine i u gradskim parkovima i plažama. Prema izvješću broj odraslih pušača u deset godina smanjio se za trećinu s 21,5 na 15 posto. Broj pušača mlađih od 18 godina prepolovio se i danas čini 8,5 posto mlade populacije.

Bloomberg sada predlaže donošenje zakona kojim se prodavačima cigareta i drugih duhanskih proizvoda nalaže da ih ne drže izložene kako bi se na taj način spriječilo njihovo reklamiranje mladima. Također predlaže i zakon kojim će se kao minimalna cijena kutije cigareta odrediti 10,5 dolara (nešto više od 60 kuna) jer se nada da će navika nekim pušačima naprosto postati preskupa.

Prema gradskim zdravstvenim vlastima pušenje je i dalje vodeći uzrok prijevremene smrti u New Yorku koji se može spriječiti.

(Hina) xps ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙