FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski liječnici pozvali na oštru borbu protiv alkohola

Autor: spuc
LONDON, 1. ožujka 2013. (Hina) - Koalicija britanskih zdravstvenih organizacija pozvala je vladu na oštre mjere u borbi protiv prekomjernog konzumiranja alkohola koje uključuju ograničavanje prodaje alkohola, tiskanje upozorenja poput onih na kutijama cigareta i zabranu sponzoriranja sportskih događaja tvrtkama koje proizvode alkoholna pića, prenosi u petak Guardian.

Koalicija liječničkih udruga pozvala je na radikalne mjere kako bi se smanjile štete od konzumiranja alkohola koje državu godišnje stoje milijune funti.

No, drakonski prijedlog nije naišao na odaziv ni među proizvođačima alkoholnih pića ali niti u ministarstvu zdravlja koje je odmah odgovorilo kako ne podupire uvođenje upozorenja na boce ili limenke pića.

Ministarstvo objašnjava kako se na alkohol ne mogu primijeniti iste mjere kao i na pušenje jer je pušenje bilo kojeg broja cigareta opasno za zdravlje, dok se za alkohol ne može tvrditi isto.

Koalicija kaže kako dosadašnji napori u obrazovanju ljudi o štetnosti konzumiranja prekomjernih količina alkohola nisu urodili plodom, baš kao ni pokušaji da se postignu dogovori s industrijom alkoholnih pića pa rastući trend opijanja nije usporen.

Traže da se na području Velike Britanije uvede minimalna cijena alkoholnih pića.

Koalicija, koja obuhvaća 70 zdravstvenih udruga i organizacija, traži da se upozorenja o štetnosti prekomjerne konzumacije alkohola prošire na trećinu površine svih naljepnica na bocama, da se zabrani oglašavanje alkohola kao i njihovo sponzoriranje sportskih događaja, da se prodaja pića ograniči na određene sate i da se alkohol prodaje samo na prethodno utvrđenim mjestima kako bi bio teže dostupan. Traže i da cijena pića ovisi o njegovoj jačini te da lokalna samouprava ograniči prodaju alkohola na određenim područjima.

Također traže strože propise o dopuštenim promilima za vožnju. Sada je zakonski dopušteno 0,8 promila.

(Hina) xps ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙