FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD mijenja izgled antipušačkih upozorenja

Autor: spuc
WASHINGTON, 20. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Američka vlada odustala je od ideje da se kutije cigareta opreme zastrašujućim slikama bolesnih pluća te drugim zdravstvenim upozorenjima i izradit će nove antipušačke slogane kojima se ne krši pravo na slobodu govora zajamčeno američkim ustavom.

Američki ministar pravosuđa Eric Holder u petak je u pismu predsjedniku Kongresa republikancu Johnu Boehneru najavio da će FDA izraditi potpuno nova zdravstvena upozorenja kao što je propisamo zakonom usvojenim 2009. godine.

Prema tom zakonu polovica prostora s prednje i stražnje strane kutije cigareta mora biti pokrivena upozorenjima o štetnosti pušenja.

Duhanska industrija podigla je tužbu protiv takvog rješenja tvrdeći da je time ograničeno njihovo pravo slobode govora i izražavanja. U kolovozu prošle godine savezni sud prihvatio je njihove argumente i odbacio rješenje kao protuustavno.

Ministarstvo pravosuđa suočeno je i s istekom roka u kojem može zatražiti od Vrhovnog suda da preispita takvu odluku saveznog suda.

"Ministarstvo pravosuđa u ovom slučaju snažno brani ustavnost eksplicitnih upozorenja", napisao je Holder dodajući da su slike trulih zuba i oboljelih pluća točne i potrebne kako bi upozorile potrošače, posebno mlade, o rizicima pušenja.

(Hina) xps ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙