FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište nema snage reagirati na korporativne vijesti

Autor: scvi
ZAGREB, 28. ožujka 2013. (Hina) - Indeksi Zagrebačke burze danas su blago ojačali, uz vrlo slab promet uoči skorašnjih blagdana, pa tržište naprosto nema snage reagirati na korporativne vijesti.

Oko 12,00 sati Crobex je bio u blagom plusu, 0,22 posto, na 2.008 bodova. Istodobno, Crobex10 ojačao je 0,37 posto, na 1.115 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,3 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego jučer u ovo doba.

Najlikvidnija, sa 428.000 kuna prometa, trenutno je dionica Optima telekoma. Cijena joj je skočila gotovo 25 posto, na 8,95 kuna.

U nešto većem fokusu investitora još je i dionica Petrokemije, sa 403.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,14 posto, na 232 kune.

„Rapidno se iz dana u dan sve više smanjuje promet na domaćem tržištu, vjerojatno zbog skorašnjih uskršnjih blagdana. Također, investitori su na oprezu i zbog ciparske krize. Iako ima nešto korporativnih vijesti, tržište danas nije znatnije na njih reagiralo“, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

Uprava Dalekovoda izvijestila je danas da će programom zbrinjavanja viška radnika biti obuhvaćena 63 radnika te tvrtke.

Po riječima predsjednika Uprave te tvrtke Matjaža Gorjupa, dio je to neodgodivog procesa provođenja promjena koje su nužne kako bi se stvorili uvjeti za održivo i dugoročno poslovanje Dalekovoda na domaćem i inozemnom tržištu.

O novom planu financijskog restrukturiranja te tvrtke u sklopu predstečajne nagodbe vjerovnici bi trebali raspravljati na ročištu zakazanom za 2. travnja.

Cijena dionice Dalekovoda pala je gotovo 2 posto, na 48,52 kune, uz promet od 103.000 kuna.

U međuvremenu, Ina je izvijestila da su njezin Nadzorni odbor i Uprava usuglasili prijedlog o isplati 50 posto lanjske konsolidirane neto dobiti na ime dividende. To bi značilo da bi za dividendu iz prošlogodišnje neto dobiti Ine bilo izdvojeno 343,5 milijuna kuna.

Cijena Inine dionice porasla je 2,17 posto, nadomak 4.240 kuna, no uz promet od svega 21.000 kuna.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙