FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik NATO-a isključio intervenciju, pozvao na političko rješenje u Siriji

Autor: akoz
MOSKVA, 27. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Čelnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u srijedu je pozvao na nalaženje političkog rješenja za krizu u Siriji i isključio vojnu intervenciju zapadnih zemalja unatoč molbi za zaštitu koju su SAD-u uputili protivnici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Oporbeni čelnik Moaz Alkhatib u utorak je rekao da je zatražio od državnog tajnika SAD-a Johna Kerryja da američke snage protuzračnim raketama Patriot pomognu braniti sjeverne dijelove Sirije koje nadziru pobunjenici.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen čvrsto ustrajava u stavu da 28-ročlani savez neće igrati vojnu ulogu u sukobu u Siriji u kojem je život izgubilo 70.000 judi.

"Nemamo nikakve namjere vojno intervenirati u Siriji", rekao je u obraćanju ruskim studentimau Moskvi putem video veze.

"Vjerujem da nam je potrebna političko rješenje u Siriji i nadam se da će međunarodna zajednica poslati jedinstvenu i jasnu poruku svim stranama u Siriji da nam je potrebno političko rješenje", rekao je Rasmussen.

Rasmussen je rekao da postoji jasna razlika između Sirije i Libije gdje su 2011. zračn udari NATO-a pomogli u svrgavanju Muammara Gaddafija.

U Siriji ne postoje okolnosti kakve su bile u Libiji, rekao je Rasmussen, "nema mandata Ujedinjenih naroda, nema poziva NATO-u da intervenira u Siriji, čak ni oporba u Siriji ne traži stranu vojnu intervenciju".

Alkhatib je za agenciju Reuters u srijedu izjavio da je odbijanje međunarodnih sila da pruže podršku raketama Patriot poslalo Assadu poruku da "čini što ga volja".

NATO je oko tri turska grada postavio šest bitnica raketa Patriot koje su kratkog dometa, 15 do 20 kilomeatra, i, po NATO-u, u svom su sadašnjem položaju previše udaljene da bi osigurale učinkovit štit sjeveru Sirije.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙