FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik sirijske oporbe pozvao na poštivanje ljudskih prava

Autor: akoz
DOHA, 26. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Čelnik sirijske oporbe Moaz Alkhatib u utorak je odstupivši od retorike uobičajene na arapskim skupovima zatražio od čelnika arapskh zemalja da oslobode političke zatvorenike i pridruže se Sirijcima u razbijanju "lanca represije".

Preuzevši po prvi puta mjesto Sirije na skupu Arapske lige u Kataru, Alkhatib se nije ustručavao u pozivu okupljenim emirima i predsjednicima koje organizacije za zaštitu ljudskih prava često kritiziraju zbog postupanja spram unutarnje oporbe.

"Kao vaš najmlađi brat kažem vam: bojite se Boga dok postupate prema vašim ljudima, osnažite vaše zemlje poštenjem i pravdom", rekao je sunitski muslimanski klerik priznavši da odstupa od diplomatskog protokola.

Alkhatib je pozvao arapske čelnike da usvoje rezoluciju o "oslobađanju zatvorenika u cijelom arapskom svijetu tako da dan pobjede sirijske revolucije, koji će prekinuti lanac represije, bude dan radosti za sve naše ljude".

Alkhatib je iznenadio zahtjevom zemljama koje velikim dijelom financiraju sirijsku oporbu u njenoj dvogodišnjoj borbi za svrgavanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Mnoge arapske zemlje niječu da imaju političke zatvorenike i tvrde da zatvaraju samo one koji krše zakon ili ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Alkhatib je na skupu također pozvao Washington da preuzme veću ulogu sirijskoj krizi i rekao da je od državnog tajnika SAD-a Johna Kerryja zatražio da uporabi projektile Patriot kako bi od Assadovog zrakoplovstva zaštitio sjeverne dijelove Sirije koje nadziru pobunjenici.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙