FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael optužio Iran za obuku paravojske koja pomaže Asadu

Autor: dmus
JERUZALEM, 14. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Iran je uz pomoć svojeg saveznika iz Libanona Hezbolaha izgradio sirijsku paravojsku od 50 tisuća vojnika koja pomaže sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu da se zadrži na vlasti, rekao je u četvrtak čelnik izraelske obavještajne službe general bojnik Aviv Kochavi.

Kochavi je napomenuo da dva izraelska neprijatelja, osim oružja i obavještajnih podataka koje šalju snagama režima kako bi pobijedile pobunjenike, nastoje time sebi osugurati način ulaska u Siriju u slučaju pada režima.

Govoreći na konferenciji o strategiji i diplomaciji u Herzliyi, Kochavi je rekao da je rat pogoršao unutarnje podjele u Siriji, za koju je rekao da se raspada. Od prošlog ljeta u Siriji je uspostavljena "narodna vojska" koju financira Iran, a obuku provodi Hezbolah.

"U toj je vojsci oko 50 tisuća ljudi, razmještenih diljem Sirije, koji djeluju u pozadini, iza postrojbi redovne vojske. Plan je povećati broj tih vojnika na 100 tisuća ljudi", rekao je Kochavi. Iran i Hezbolah shvaćaju da će Asad uskoro pasti i pripremaju se za razdoblje poslije toga, dodao je.

"Narodna vojska koju uspostavljaju je, uz neke druge stvari, način ulaska u Siriju. U prvoj će fazi ona štititi interese šijita, u drugoj njihovu imovinu, a u trećoj će iz redova te vojske doći vođe koji će željeti voditi Siriju nakon Asadovog pada", rekao je.

(Hina) xdam ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙