FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 10,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 26. ožujka 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijest iz svijeta do 10,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska općenito ispunjava obveze za pristupanje Europskoj uniji po svim uvjetima i iskazala je sposobnost da ispuni uvjete prije pristupanja, rekao je u utorak u Zagrebu povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele. "Iznimno mi je drago što su svi postavljeni uvjeti ispunjeni ili će to uskoro biti" rekao je Fuele na sjednici Hrvatske vlade. Članovima vlade rekao je kako je priča o Hrvatskoj priča o uspjehu i kako je Hrvatska pokazala odlučnost i da je kroz puno godina napornog rada uspjela doći do cilja. Naglasio je kako je Hrvatska bila pod "posebnom prismotrom, u posebnom režimu u kojem je osobito pozornost bila posvećena trima najtežim poglavljima, te da je pred nju još nedavno postavljeno 10 zadaća koje je sve ispunila". Predsjednik vlade Zoran Milanović je, otvarajući posebnu sjednicu na kojoj je sudjelovao Fuele, rekao da ovo nije kraj priče za Hrvatsku nego je riječ o "kraju početka". "Hrvatska je 'rad u tijeku'" rekao je hrvatski premijer.

BRUXELLES - Hrvatska ispunjava obveze i zahtjeve iz pristupnih pregovora u svim poglavljima i bit će spremna za članstvo 1. srpnja 2013. godine, zaključak je završenog izvješća o pretpristupnom monitoringu koji je Europska komisija objavila u utorak, a povjerenik za proširenje Štefan Fuele predstavio u Zagrebu. "Hrvatska je dovršila deset prioritetnih zadaća identificiranih u Sveobuhvatnom izvješću Komisije iz listopada 2012. godine. Komisija je stoga uvjerena da će Hrvatska biti spremna za članstvo 1. srpnja 2013. godine", ključna je rečenica u zaključcima izvješća, koja osigurava da se na vrijeme dovrši proces ratifikacije pristupnog ugovora u preostalim zemljama članicama.

SEUL - Sjeverna Koreja stavila je svoje oružane snage u stanje pripravnosti i zatražila od posebnih "strateških" postrojba da se pripreme za moguće udare na Sjedinjene Države, otoke Guam i na Havaje u Pacifiku, objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA. "Zapovjedništvo korejske narodne vojske izjavljuje da sve topničke postrojbe, među kojima i strateške raketne postrojbe i postrojbe dalekometnog topništva stavlja u stanje 'borbene pripravnosti'", piše KCNA a prenosi AFP. Te snage moraju biti spremne za napad na "sve američke vojne baze na području Azije i Pacifika, pa tako i na sjevernoamerički kontinent, Havaje i Guam" te na Južnu Koreju, dodaje zapovjedništvo u priopćenju koje prenosi KCNA.

BUKUREŠT - Mreža koja je u Sjedinjene Države i u Kanadu ilegalno prebacila više od 600 Rumunja razbijena je u Rumunjskoj, priopćilo je u utorak državno odvjetništvop zaduženo za borbu s organiziranim kriminalom. Kandidate za emigraciju "skupljalo" bi se na jugu Rumunjske a zatim ih se odvozilo u Meksiko, odakle su ilegalno prelazili granicu s SAD-om. Nekima se zatim pomagalo da ilegalno uđu u Kanadu, navodi državno odvjetništvo.

KABUL - Sedmorica talibanskih bombaša samoubojica poginula su u velikom napadu na policijsku bazu u Džalalabadu, gradu na istoku Afganistana, u kojemu je život izgubilo najmanje pet policajaca, doznaje se od policijskog izvora. Talibani su preuzeli odgovornost za napad u sms poruci poslanoj agenciji France Presse, u kojoj su rekli da su napali policijsku akademiju u kojoj "strani i izraelski instruktori" obučavaju "tristo novaka". Napad u kojemu je sudjelovao "velik broj napadača" prouzročio je "teške gubitke" među policijom. Prvi napadač aktivirao eksploziv u automobilu koji je vozio i tako je omogućio drugoj dvojici napadača da uđu u bazu i aktiviraju svoj eksploziv, a preostalu četvoricu ustrijelila je policija, u čijim je redovima bilo pet poginulih, rekao je za AFP Hazrat Husein Mašrikival.

KAIRO - Dvoje turista, Izraelac i Norvežanka, koji su u petak bili oteti na egipatskom poluotoku Sinaju, pušteni su, izvijestila je u utorak službena egipatska agencija Mena. Dvoje turista oslobođeno je zahvaljujući "naporima" beduinskih plemena na području sjevernog Sinaja, dodaje agencija.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙