FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američka vojska predala Bagram Afganistancima

Autor: vrad
BAGRAM, 25. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Američka vojska priopćila je u ponedjeljak da je nakon dugih pregovora predala afganistanskim snagama punu kontrolu nad spornim zatvorom u Bagramu poznatom kao "afganistanski Guantanamo".

Nekoliko sati poslije, američki državni tajnik John Kerry doputovao je u Kabul u nenajavljen posjet koji bi trebao smiriti napetost između dviju zemalja u času kada pregovaraju o dugoročnom strateškom partnerstvu.

Dogovor o Bagramu, koji je pedesetak kilometara sjeverno od prijestolnice, prva je etapa u zatopljenju američko-afganistanskih veza.

O tom su se zatvoru vodili burni bilateralni pregovori, budući da su Sjedinjene Države strahovale da će afganistanske vlasti pustiti na slobodu velik broj talibanskih zatvorenika kada zatvor prijeđe u afganistanske ruke.

Prijenos ovlasti koji je "sada dovršen", po priopćenju američke vojske, "dio je važnog globalnog procesa prijenosa sigurnosti na afganistanske snage", ocijenio je američki general Joseph Dunford, zapovjednik američkih snaga i NATO-a u Afganistanu.

Prijenos je prvo bio zakazan za 9. ožujka ali je u zadnji čas otkazan nakon izjave predsjednika Hamida Karzaija da među zatvorenicima pod američkom kontrolom ima i "nedužnih" i da će oni biti oslobođeni čim zatvor bude pod afganistanskom kontrolom.

Međunarodna koalicija koju predvodi SAD postupno se povlači iz zemlje nakon jedanaest godina i upravljanje zemljom i sigurnosnim institucijama predaje afganistanskoj vojsci.

Talibanski pobunjenici s kojima su se međunarodne snage htjele obračunati i dalje djeluju i nanose teške gubitke inozemnim i domaćim snagama. Velik broj Afganistanaca boji se novog nasilja u zemlji uništenoj u 35 godina rata i građanskog rata, kada se međunarodni vojnici potpuno povuku koncem 2014.

Predajom zatvora u Bagramu uklonjena je i posljednja zapreka u teškim pregovorima o dugoročnom strateškom partnerstvu koje upravo vode afganistanska i američka strana.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙