FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington i Kabul dogovorili prijenos zatvora u Bagramu

Autor: vrad
WASHINGTON, 23. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Washington i Kabul su se u subotu dogovorili o prijenosu pune kontrole nad zatvorom u Bagramu na afganistanske vlasti, priopćio je Pentagon nakon susreta američkog ministra obrane Chucka Hagela i afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija.

Dvojica čelnika su "razgovarala o dogovoru koji su danas postigli, po kojemu će se ovlasti nad zatvorom u ponedjeljak prenijeti na afganistanske vlasti", rekao je u priopćenju glasnogovornik Pentagona George Little.

Potpuni prijenos kontrole nad bagramskim zatvorom, koji je djelomično još pod američkom kontrolom, a bio je planiran 9. ožujka, odgođen je u zadnji čas nakon izjava Hamida Karzaija da među zatvorenicima pod američkim nadzorom ima "nedužnih" i da će oni biti pušteni kada zatvor prijeđe u afganistanske ruke.

Little je u priopćenju izvijestio o "zalaganju predsjednika Karzaija da se prijenos obavi tako da se sigurnost afganistanskog naroda i koalicijskih snaga zajamči zadržavanjem opasnih pojedinaca u zatvoru".

Američki general Joseph Dunford, zapovjednik NATO-ovih koalicijskih snaga u Afganistanu, rekao je da će neki zatvorenici, ako ih se pusti, biti "stvarna prijetnja" kada se vrate na bojišnicu.

Sporni zatvor u Bagramu mjesecima je remetio odnose SAD-a i Afganistana. Washington je dugo odgađao potpuni prijenos ovlasti iz straha da se oslobođeni zatvorenici ne priključe pobunjenicima.

Početkom rujna 2012. oko 3.000 zatvorenika, uglavnom osumnjičeni pripadnici talibanskog pokreta i al Qaede, prešli su pod afganistansku kontrolu. No strani zatvorenici i Afganistanci koje su koalicijske snage nakon toga zarobile u akcijama specijalnih snaga, bili su ostali pod kontrolom američkih vojnika.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙