FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenci sumnjaju u parlamentarnu demokraciju - anketa

Autor: lfia
LJUBLJANA, 25. ožujka 2013. (Hina) - Slovenci zbog krize, koja je iz gospodarske prerasla u političku, sve više sumnjaju u uspostavljene demokratske mehanizme pa je na pitanje vjeruju li u parlamentarnu demokraciju samo 13 posto sudionika jedne ankete odgovorilo da "vjeruje", a samo jedan posto da "potpuno vjeruje".

Vodeći slovenski dnevnik "Delo" objavio je u ponedjeljak rezultate ankete u kojoj je preko 400 ispitanika odgovorilo na pitanje o tome vjeruju li u sadašnjem trenutku u parlamentarnu demokraciju i kakav je taj stupanj povjerenja. Najviše, 35 posto ispitanika, odgovorilo je da u parlamentarnu demokraciju ne vjeruje, 23 posto da "uopće ne vjeruje", 27 posto da "i vjeruje i ne vjeruje", dok je onih koji su izrazili povjerenje u demokratske mehanizme odlučivanja bilo najmanje.

S druge strane, na pitanje postoji li neka realna alternativa sustavu parlamentarne demokracije, 68 posto odgovorilo je niječno, dok 27 posto smatra da takva alternativa postoji.

Da su Slovenci tradicionalno skloni povezivati gospodarsku situaciju s političkim nezadovoljstvom vidljivo je i iz toga da danas u demokraciju kod kuće i na europskoj razini vjeruje znatno manje njih nego 2004. godine, kad je zemlja postala članicom Europske unije. Tako je jedna lanjska anketa pokazala da bi, u slučaju da se referendum o ulasku u EU tada održao, za ulazak u Uniju glasovalo 51 posto, a protiv 41 posto, za razliku od referenduma iz travnja 2003. kada je za ulazak u EU glasovalo rekordnih 89,6 posto slovenskih birača.

I istraživanje Eurobarometar iz 2004. godine pokazalo je da je tada 64 posto Slovenaca bilo zadovoljno demokracijom na razini EU-a, a 57 posto razinom demokracije u svojoj matičnoj državi.

Anketa Eurobarometra iz 2009. godine, nakon početka globalne gospodarske krize, pokazala je da je nezadovoljnih demokracijom u svojoj državi bilo već 62 posto Slovenaca, znatno više od prosjeka u EU, gdje je postotak nezadovoljnih svojim nacionalnim vladama, odnosno funkcioniranjem demokracije bio znatno niži i iznosio 45 posto.

Nova vlada premijerke Alenke Bratušek, koja je prošlog tjedna potvrđena u parlamentu, kao jednu od svojih zadaća navela je vraćanje povjerenja slovenskih birača u politiku i demokratske mehanizme odlučivanja.

Da to neće biti lako svjedoči i podatak da je 39 posto ispitanika u "Delovoj" anketi zadovoljno novom vladom, a 40 posto nije. I neka druga ispitivanja javnosti pokazuju da slovenski birači ne vjeruju da je dolazak vlade Alenke Bratušek označio kraj političke krize u državi te da slijedi "čišćenje" politike od korupcijskih i drugih afera.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙