FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenci za štednju u javnom sektoru, a protiv povećanja poreznih stopa

Autor: lfia
LJUBLJANA, 25. ožujka 2013.(Hina) - Više od 30 posto Slovenaca smatra da njihova nova vlada treba štedjeti na račun plaća zaposlenih u javnom sektoru, ali su vrlo rezervirani prema mogućem povećanju poreznih stopa ili prodaji državne imovine kao načinu za smanjenje proračunskih izdataka, pokazala je u ponedjeljak objavljena anketa.

Prema telefonskoj anketi, koju je na 700 ispitanika za televizijsku postaju POP-TV i dnevni list "Dnevnik" provela agencija Ninamedia, za sniženje plaća 160.000 zaposlenih u javnom sektoru izjasnilo se 31 posto, s podizanjem stope PDV-a koji trenutačno iznosi 20 posto složilo bi se 11,5 posto ispitanika, s podizanjem trošarina složilo bi se njih 15 posto, a s prodajom državne imovine 12 posto ispitanika u anketi provedenoj prošlog tjedna. Ostali misle da bi država proračunski manjak mogla zatvoriti na neki drugi način, ali ne znaju koji.

Nova premijerka Alenka Bratušek, čija je vlada u parlamentu potvrđena prošlog tjedna, najavila je da će jedna od prvih zadaća nove vlade biti izrada rebalansa državnog proračuna, nakon što se detaljno upozna s pravim stanjem u državnoj blagajni, ali je unaprijed ocijenila da država ove godine neće moći ispuniti cilj o smanjenju proračunskog deficita na tri posto BDP-a, kako je obećavala prijašnja vlada Janeza Janše, jer će dodatno morati dokapitalizirati banke u državnom vlasništvu.

Slovenski mediji, koji se pozivaju na procjene financijskih stručnjaka, navode da će nova vlada ove godine na međunarodnom financijskom tržištu za dokapitalizaciju banaka i državnih tvrtki, servisiranje vanjskog duga te za planirane investicije za pokretanje gospodarstva trebati od 3 do 5 milijardi eura.

Novu državnu obveznicu, kako navode stručnjaci, nova slovenska vlada trebala bi ponuditi vrlo brzo s obzirom da početkom lipnja dolazi na naplatu više od 900 milijuna eura kratkoročnih blagajničkih zapisa, izdanih u prosincu 2011., kojima se financirao proračun u 2012. godini.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙