FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenci podupiru novu vladu, ali ne vjeruju da će trajati - anketa

Autor: lfia
LJUBLJANA, 18. ožujka 2013.(Hina) - Iako načelno podupiru novu vladu koju je sastavila Alenka Bratušek, Slovenci ne vjeruju da će se ona dugo održati ni bitno stabilizirati državu u gospodarskom i političkom smislu, pokazala je anketa ljubljanskog "Dela" objavljena u ponedjeljak.

Da će se četvorostranačka koalicijska vlada održati samo nekoliko mjeseci ocijenilo je 35 posto ispitanika, 42 posto ih navodi da bi mogla trajati godinu dana, a tek svaki peti da će se vlada održati do redovitih izbora 2015. godine, pokazala je prošlog tjedna provedena telefonska anketa na uzorku od 500 ispitanika.

Novu vladu Alenke Bratušek načelno podupire 55 posto ispitanika, a 37 posto ne podupire, ali ih je 68 posto od ukupnog broja navelo da ne vjeruju da njeno formiranje znači kraj političke krize, a 62 posto misli da joj neće uspjeti popraviti gospodarske prilike u državi. Osim toga, 78 posto ispitanika u anketi vodećeg slovenskog lista smatra da će se prosvjedi protiv političkih elita, započeti u slovenskim gradovima prije četiri mjeseca, nastaviti, a 53 posto ocjenjuje da bi za Sloveniju bilo bolje da ima vladu stručnjaka umjesto vlade u kojoj dominiraju političari.

O novoj koalicijskoj vladi Alenke Bratušek u kojoj su četiri stranke, njena Pozitivna Slovenija (PS), Građanska lista (GL), Socijalni demokrati (SD) i demokratska stranka umirovljenika (DESUS), parlament će odlučivati u srijedu, a Bratušek će tom prilikom iznijeti i program nove vlade.

Bratušek je u četvrtak nakon potpisivanja koalicijskog ugovora četiriju stranaka ustvrdila da se u Sloveniji završava višemjesečna politička kriza te da će raditi na smirivanju političkih strasti koje su bile prisutne tijekom raspada koalicije odlazećeg premijera Janeza Janše.

Koalicijski sporazum četiriju stranaka koje ulaze u vladu predviđa da će vlada Alenke Bratušek nakon godine dana od parlamenta tražiti glasovanje o povjerenju, što znači da bi u slučaju da bude uspješna mogla nastaviti rad sve do redovitih izbora. U slučaju da ne dobije potporu vjerojatno bi se išlo na prijevremene izbore.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙