FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oslabilo povjerenje potrošača u Italiji u ožujku

Autor: vmom
RIM, 25. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Povjerenje potrošača u Italiji u ožujku je splasnulo zbog slabljenja optimizma u pogledu gospodarstva i osobnih financija nakon što parlamentarni izbori u veljači nisu iznjedrili jasnog pobjednika.

Kako je objavio statistički ured Istat, indeks potrošačke klime u ožujku se tako spustio na 85,2 boda, s 86 bodova u veljači.

Podindeks koji mjeri optimizam glede gospodarstva smanjen je na 68,8 bodova, sa 72,7 bodova u prethodnom mjesecu, dok je podindeks koji iskazuje optimizam u vezi stanja osobnih financija skliznuo na 91,4 boda, s 91,7 bodova u veljači.

Podindeks vezan za ocjenu aktualnog stanja u zemlji smanjen je na 89,2 boda, s 91,1 boda. Iznimka je bio podindeks koji mjeri očekivanja u vezi budućnosti, koji je pak blago uvećan, na 80,2 boda, sa 79,9 bodova u mjesecu ranije.

Potrošači u Italiji muku muče s najduljom recesijom u posljednjih 20 godina, s obzirom da treće najveće gospodarstvo eurozone bilježi pad iz tromjesečja u tromjesečje od sredine 2011.

Veći porezi koje je uvela vlada na odlasku na čelu s Marijom Montijem u sklopu oštrih mjera štednje pomogli su smiriti bojazni ulagača u vezi održivosti golemog javnog duga, no oslabili su kupovnu moć građana i produbili recesiju.

Osobna potrošnja već je dugo najveća boljka talijanskog gospodarstva, koje je među najslabašnijima u eurozoni u posljednjih gotovo deset godina.

Ministar gospodarstva Vittorio Grilli prošli je tjedan objavio da će se gospodarstvo u ovoj godini smanjiti 1,3 posto, što je osjetno više od prvotno projiciranog pada za 0,2 posto.

Izbori održani krajem veljače izazvali su politički kaos u Italiji, budući da nisu nijednoj stranci osigurali stabilnu većinu. Čelnik demokratske stranke Pier Luigi Bersani ovih će dana pregovarati sa ostalim strankama o sastavu nove vlade.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙