FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Janša najavio da ostaje u politici

Autor: lfia
, 15. ožujka 2013.(Hina) - Odlazeći slovenski premijer Janez Janša ocijenio je u razgovoru za vjerski tjednik "Družina" da je njegova vlada u 13 mjeseci obavila najteži puta prema izlasku države iz krize te poručio da će ostati u politici unatoč svim pritiscima i aferama za koje kaže da su mu podmetnute.

"Nova vlada naslijedit će situaciju u kojoj je veći dio onoga što je potrebno da Slovenija izađe iz krize već napravljeno. Kad smo lani uz velike muke sastavljali vladu, ni najveći optimisti nisu vjerovali da se to može napraviti", rekao je Janša u razgovoru za novi broj katoličkog tjednika.

Istaknuo je da je njegova vlada, u kojoj je bilo pet stranaka desnog centra, zaustavila višegodišnji trend porasta deficita i zaduživanje te prepolovila proračunski deficit i to, kako je dodao, bez rigorioznih mjera šednje kojima su pribjegle neke druge vlade u državama koje je pogodila gospodarska kriza.

Janšina koalicija raspala se i izgubila parlamentarnu većinu nakon objave izvješća protukorupcijske komisije da premijer ne može dokazati podrijetlo najmanje 210.000 eura koje nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici, a sredinom idućeg tjedna parlament će glasovati o imenovanju nove vlade mandatarke Alenke Bratušek.

U razgovoru za vjerski tjednik Janša je još jednom zanijekao da je skrivao imovinu dok je bio na pozicijama kao javni dužnosnik. Izvješće protukorupcijske komisije Janša je doveo u kontekst "političkog podzemlja" u kojemu, kako tvrdi, dominira stara ljevica koja mu godinama "podmeće" različite afere, te ocijenio je da su i javne prosvjede na kojima se tražila njegova ostavka režirali mediji.

"Namjerno se širi kultura smrti, pesimizma, laži, kako bi se osigurala dominacija tranzicijske ljevice i prikrila odgovornost za gubitke i loše kredite slovenskih banaka. Pozitivne poruke i kultura života u slovenskim medijima su potisnuti", rekao je Janša u razgovoru za "Družinu", dodavši da su vodeći mediji poticali prosvjede protiv njegove vlade i širili pesimizam.

Unatoč tome, Janša je rekao da vjeruje da će u Sloveniji s vremenom doći do promjena i političke normalizacije, a najavio je da i dalje ostaje u politici.

"Za održavanje laži treba mnogo energije i sredstava, a istina treba samo slobodu kako bi se izrazila i počela djelovati. Važno je da su ljudi svjesni i u to vjeruju", rekao je Janša, dodavši da će ustrajati da se te promjene ostvare. "Ustrajem i ostat ću u politici jer znam da je cilj svih prijetnji i podmetanja protiv mene upravo to da nas prestraše kako bismo odustali. No, dobivamo mnogo potpore upravo onda kad su napadi najjači. Postoji i neka druga Slovenija koje nema na televizijskim ekranima, a ona unatoč svemu razmišlja svojom glavom i ne nasjeda propagandi", rekao je Janša.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙