FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: optimizam na svjetskim burzama potiče Crobexe?

Autor: neba
ZAGREB, 25. ožujka 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj bi burzi Crobexi danas mogli porasti, zahvaljujući optimizmu na svjetskim tržištima, nakon što je rano jutros postignut dogovor o međunarodnoj pomoći Cipru, čime je izbjegnut kolaps tamošnjeg bankarskog sustava.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 danas očekuje rast, a 3 stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna blago ojačao za 0,09 posto, na 2.004 boda, dok je Crobex 10 oslabio 0,10 posto, na 1.110 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je otprilike 61 milijun kuna, što je 35 milijuna manje nego tjedan dana prije. U blok transakcijama ostvareno je još otprilike 7,5 milijuna kuna.

„Likvidnost je prošloga tjedna bila slabija nego prethodnoga, pa je prosječan dnevni promet iznosio oko 13 milijuna kuna. Pritom je najlikvidnija bila dionica HT-a, s prosječnim dnevnim prometom od oko tri milijuna kuna“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Dionicom HT-a prošloga je tjedna ostvaren promet od 15,2 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena oslabila 0,8 posto, na 216 kuna.

U redovnom trgovanju povlaštenom dionicom Adrisa ostvareno je gotovo 3,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,2 posto, na 294,47 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Dalekovoda, kojom je ostvareno 2,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je na tjednoj razini skočila više od 26 posto, na 62,40 kune.

U petak je cijena te dionice skočila gotovo 30 posto, nakon medijskih napisa da bi najveći vjerovnici mogli prihvatiti izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja Dalekovoda, čime bi početkom travnja nad tom tvrtkom mogao uspješno biti zatvoren postupak predstečajne nagodbe.

Po dobitku se prošloga tjedna istaknula i dionica Maistre, s porastom cijene za više od 20 posto, na 89,50 kuna, nakon što je Hanfa odobrila Adria Resortsu objavljivanje dobrovoljne ponude za preuzimanje, prema kojoj će za dionicu Maistre biti ponuđeno 90,50 kuna.

A na početku ovoga tjedna očekuje se dobro raspoloženje jer su svjetske burze porasle, nakon što su Cipar i čelnici Europske unije, Europske središnje banke te Međunarodnog monetarnog fonda, rano jutros postignuli sporazum o pomoći toj državi od 10 milijardi eura.

Taj sporazum, kojim je izbjegnut kolaps ciparskog bankarskog sustava, predviđa zatvaranje druge najveće ciparske banke Laiki. Depoziti manji od 100.000 eura bit će prenijeti iz te u Bank of Cyprus, dok bi depoziti iznad 100.000 eura, koji po zakonima EU-a nisu osigurani, bili zamrznuti i koristili se za rješavanje dugova.

Time je okončana neizvjesnost, koja je prijetila kolapsom ciparskog bankarskog sustava, pa čak i isključivanjem Cipra iz eurozone, zbog čega su prošloga tjedna svjetska tržišta bila pod snažnim pritiskom.

Jutros su, pak, cijene dionica na azijskim i europskim burzama znatno porasle. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,6 i 1,4 posto.

„Dogovor u vezi Cipra pozitivno je jutros utjecao na svjetska tržišta, pa je moguće da se dio tog optimizma sa stranih tržište prelije i na domaće“, zaključuje Davor Špoljar.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙