FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bin Ladenov zet odbacuje optužbe za terorizam

Autor: vrad
NEW YORK, 8. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Zet Osame bin Ladena, Souleymane Abou Ghaith, koji se na videosnimci nastaloj 12. rujna 2001. pojavio u društvu vođe Al Kaide, rekao je da nije kriv za terorizam za koji je službeno optužen u petak na sudu u New Yorku.

Abou Ghaith (47), oženjen za Fatimu, jednu od kćeri pokojnog vođe Al Kaide, službeno je optužen za planiranje napada "radi ubijanja američkih državljana", ističe ministarstvo pravosuđa.

Sudac Lewis Kaplan naredio je da optuženik, u lisičinama i u plavom odijelu kakvo nose nepolitički zatvorenici, "ostaje u pritvoru" u saveznom zatvoru sve do iduće rasprave zakazane za 8. travnja. Ghaithu prijeti doživotni zatvor.

Po optužnici objavljenoj u četvrtak, Ghaith koji je najmanje od svibnja 2001. do kraja 2002. bio u službi terorističke organizacije, bio je "umiješan u pripremu i izvođenje terorističkog čina protiv SAD-a, njegovih građana te njegovih stanovnika i imovine".

On je 12. rujna 2001., dan nakon napada u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi u SAD-u, održao govor uime Al Kaide, dok su uz njega bili Osama bin Laden, vođa te organizacije i Ayman al-Zawahiri, njegov zamjenik.

U govoru upućenom Colinu Powellu, tadašnjem državnom tajniku, zaprijetio je da se "oluja neće zaustaviti, napose zrakoplovna oluja", upozorivši muslimane, djecu i protivnike SAD-a da se ne "ukrcavaju u zrakoplove", po optužnici koju je u četvrtak prenijelo američko ministarstvo pravosuđa.

U javnost je procurilo malo informacija o okolnostima njegova uhićenja. U petak je jedan od njegovih odvjetnika rekao da su njegova klijenta "američki agenti sigurnosti" uhitili u inozemstvu 28. veljače i da je 1. ožujka premješten u New York.

Njegovo uhićenje je ponovo potaknulo raspravu o tome treba li osumnjičenicima za terorizam suditi na civilnim ili na vojnim sudovima, kao što je sud u Guantanamu, na Kubi.

"Optužnica za Souleymanea Abou Ghaitha pokazuje da su savezni sudovi najbolji za suđenje za slučajeve terorizma", ističe u petak organizacija Human Rights First.

Današnja je rasprava trajala 17 minuta i sudac je rekao da će iduću raspravu zakazati za sljedeći mjesec", rekla je organizacija, podsjetivši da je čitanje optužnice Khaledu Cheikhu Mohammedu, samoproglašenom glavnom organizatoru napada 11. rujna trajalo 13 sati.

Republikanski parlamentarni zastupnici su, naprotiv, već u četvrtak prosvjedovali protiv Ghaithova premještaja u New York. Teksaški senator John Carnyn kritizirao je Obaminu administraciju što nije obavijestila Kongres o tome uhićenju. Guantanamo, istaknuo je u priopćenju, je "jedino mjesto gdje trebamo držati najopasnije neprijateljske borce".

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙