FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD se ne protivi Europljanima koji bi dali oružje sirijskoj oporbi

Autor: vmrs
New York, 18. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države neće sprečavati europske zemlje koje su najavile da će oružjem opskrbljivati sirijske pobunjenike koji se bore protiv vlade predsjednika Bašara Asada, rekao je u ponedjeljak američki državi tajnik John Kerry.

"Predsjednik Obama jasno je rekao da SAD ne sprečava zemlje koje su odlučile dostavljati oružje (pobunjenicima), bila to Francuska, Velika Britanija ili bilo tko drugi", rekao je Kerry novinarima.

State Department potvrdio je da su sirijski zrakoplovi i helikopteri ispalili nekoliko raketa na područje sjevernog Libanona te istaknuo da to predstavlja "značajnu eskalaciju".

"Zrakoplovi i helikopteri režima ispalili su rakete na sjever Libanona" a to "predstavlja značajnu eskalaciju kršenja libanonskog suvereniteta za koje je kriv sirijski režim", rekla je glasnogovornica Victoria Nuland.

Francuska i Velika Britanija pozivaju na ukidanje EU-ova embarga kako bi mogle dostaviti oružje sirijskoj oporbi.

Barack Obama vjeruje da Asad treba otići, rekao je Kerry nakon sastanka s australskim ministrom vanjskih poslova Bobom Carrom.

Državni tajnik ponovio je da će američki predsjednik "nastaviti procjenjivati sve druge opcije koje su mu na raspolaganju da bi ostvario taj cilj", rekao je Kerry.

SAD šalje humanitarnu pomoć pobunjenicima u Siriji.

"Asad prima pomoć od Iranaca, od elemenata poput al Kaede, od Hezbolaha, a očito prima pomoć i preko Rusije, dodao je Kerry. "Ako misli da će mu sila proći, onda cijela regija i svijet imaju problem", zaključio je.

(Hina) xvm/yakoz yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙