FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 22. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor raspravio je danas Izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2011. godinu te ostvarenju njezina proračuna u toj godini, uz oporbene kritike da je Vlada narušila neovisnost te agencije. Branko Vukšić je u ime Hrvatskih laburista izvješće nazvao farsom te najavio da ga njegov klub neće podržati. HERA-i je zamjerio da je podnošenjem izvješća za 2011. tek na samom kraju 2012. godine pokazala nepoštivanje prema Saboru kojemu treba odgovarati za svoj rad. Ispričao je mitološku priču o grčkoj božici Heri, sestri i ženi vrhovnog boga Zeusa, koju je, kao i svoju drugu djecu jer ih je smatrao prijetnjom, progutao njihov otac titan Kronos. "Našu Heru nije progutao titan nego Vlada, politika koja određuje cijene i vuče konce", poručio je Vukšić. Da HERA nije neovisna nego ovisna o Vladi ocijenio je i Josip Borić (HDZ).

ZAGREB - Svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF pozvala je danas hrvatske građane da se sutra, 23. ožujka pridruže sedmoj po redu svjetskoj volonterskoj akciji "Sat za planet Zemlju" te od 20,30 do 21,30 sati ugase svjetla u kućanstvima tvrtkama i znamenitostima. Cilj ove akcije je podići svijest građana o štetnosti klimatskih promjena i o neophodnoj brizi o planetu na kojem živimo, a Dubrovnik, Split, Zadar, Zagreb, Pula, Osijek, Varaždin, Rijeka i Krapina tek su neki od 40 hrvatskih gradova u kojima će u subotu u 20,30 sati biti isključena javna rasvjeta na prepoznatljivim znamenitostima na Sat za planet Zemlju. WWF organizira okupljanje uz svijeće ispred zagrebačke katedrale od 20 sati, a akciji će se, kako su najavili u današnjem priopćenju, pridružiti i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

ZAGREB - Prvi Edukacijski centar za navigacijsku endoskopsku kirurgiju sinusa u ovom dijelu Europe otvoren je danas u Kliničkom bolničkom centru "Sestre milosrdnice", a centru je za tu novu kiruršku metodu na raspolaganje dana suvremena oprema vrijedna više od 200 tisuća eura. Time se omogućuje najmodernije liječenje upalnih i tumornih bolesti nosa i sinusa te anomalija nosa, sinusa i lubanjske osnovice. Edukacijski centar za navigacijsku endoskopsku kirurgiju sinusa jedini je centar takve vrste u jugoistočnoj Europi, a osnovan je u suradnji KBC "Sestre milosrdnice" i kompanije "Karl Storz", najveće svjetske tvrtke za proizvodnju i razvoj endoskopske kirurške tehnologije. Uz pomoć opreme kirurg je kontinuirano orijentiran u tijeku zahvata te se na taj način povećava učinkovitost kirurškog liječenja i smanjuje mogućnost pogreške i komplikacija.

VARAŽDIN - Uspješno je završen projekt "City volunteers" čiji je cilj bio promicanje volontiranja te pružanje potpore organizacijama i udrugama koje se bave volonterskim radom u slovensko hrvatskoj prekograničnoj regiji, izvijestili su nositelji projekta na današanjoj konferenciji za novinare u Varaždinu. Riječ je o zajedničkom projektu partnera iz Hrvatske i Slovenije, gdje je vodeću ulogu imala gradska općina Maribor dok je važniju ulogu kao partner imao i grad Varaždin, varaždinska udruga „Franjo Košćec“ te čakovečki Autonomni centar. Projekt vrijedan gotov 615 tisuća eura, od čega je iz fondova EU pristiglo 522 tisuće, provodio se u posljednje dvije godine u sklopu Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007-2013. Uz razvoj volontiranja, projekt je doprinio boljoj iskoristivosti postojećih kapaciteta provođenja volontiranja te boljom dostupnošću ideje volonterskog rada svim stanovnicima u slovensko-hrvatskoj prekograničnoj regiji, istaknula je zamjenica gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević.

ZAGREB - Međunarodna premijera dokumentarnog filma "Gangster te voli" Nebojše Slijepčevića održat će se na kanadskom festivalu dokumentarnog filma Hot Docs, najvećem i najvažnijem festivalu dokumentarnog filma u Sjevernoj Americi, čije će se 20. izdanje održati u Torontu od 25. travnja do 5. svibnja. Slijepčevićev film prikazat će se u popratnom programu "World Showcase", koji će obuhvatiti 32 dugometražna dokumentarna filma kao kanadske, svjernoameričke ili međunarodne premijere, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. Festival Hot Docs prošle je godine imao rekordan broj posjetitelja - oko 165 tisuća gledatelja i filmskih profesionalaca.

ZAGREB - Svjetski dan voda, 22. ožujka, ove je godine posvećen suradnji na području voda jer je Opća skupština Ujedinjenih naroda 2013. proglasila Međunarodnom godinom suradnje na području voda. Cilj međunarodne godine je, kako ističu u Hrvatskim vodama, ojačati svijest o potencijalu za jačom suradnjom i izazovima s kojima se suočava vodno gospodarstvo u svjetlu povećane potražnje za pristupom vodi, dodjelom vode i vodnim uslugama. Navode kako je suradnja na području voda presudna za očuvanje vodnih resursa i zaštitu okoliša, ključna je za sigurnost, iskorjenjivanje siromaštva, socijalnu pravednost, jednakost spolova, donosi ekonomske koristi i gradi mir. Voda je zajednički resurs, stoga je važno raspodijeliti je prema raspoloživim količinama i učiniti dostupnom svima, što će se moći ostvariti samo dobrom suradnjom na svim razinama, ističu Hrvatske vode.

SPLIT - Pod okriljem noći 38-godišnji muškarac na lokalnom je groblju u mjestu Kljenak otvarao grobnice i s mrtvaca krao zubno zlato. Zbog povrede mira pokojnika policija u Vrgorcu je pljačkaša grobova kazneno prijavila. Uz kaznenu je prijavu predan policijskom pritvorskom nadzorniku nakon čega će se dovesti nadležnom županijskom državnom odvjetništvu, kazali su u PU splitsko-dalmatinskoj.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙