FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Standard & Poor's snizio rejting Cipru

Autor: gple
LONDON, 22. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Agencija Standard & Poor's snizila je rejting Cipra za jednu razinu, na 'CCC', navodeći kao razlog "akutne probleme" u ciparskom bankovnom sektoru.

Ciparski je rejting snižen u četvrtak sa 'CCC+' na 'CCC', uz negativnu prognozu.

Nikozija pokušava u kratkom roku, do ponedjeljka, formulirati plan rješenja krize, prihvatljiv za Europsku uniju.

Dogovor je moguć, ističu u agenciji, dodajući ipak da će "s obzirom na sve snažnije pritiske na ekonomsku i financijsku stabilnost uvjeti svakog plana vjerojatno biti nepopularni i da će ih biti teško provesti u djelo u kontekstu snažnog, dugotrajnog pada gospodarskih aktivnosti i privremeno zatvorenih banaka".

"Stoga smatramo da se povećava rizik da zemlja neće moći uredno servisirati svoje financijske obveze", zaključuju u Standard & Poor'su.

U priopćenju ocjenjuju i da ni ciparska vlada ni dioničari banaka po svemu sudeći nisu sposobni podmiriti hitne potrebe poljuljanih banaka za kapitalom.

"S obzirom na izostanak inozemnih privatnih ili službenih injekcija kapitala u ciparske banke smatramo da su ograničene mogućnosti za dokapitalizaciju posrnulog dijela sustava, ako izuzmemo pretvaranje potraživanja prema bankama, uključujući i depozite, u vlasničke udjele", ističe se u priopćenju.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙