FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze oštro pale, u fokusu Cipar

Autor: neba
LONDON, 18. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, posebice u bankarskom sektoru, jer je radikalni plan Europske unije za spašavanje Cipra, koji uključuje porez na štednju građana, naveo ulagače na povlačenje s tržišta.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica potonuo je do 9,30 sati 1,2 posto, na 1.188 bodova.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 1 i 1,7 posto.

Ministri financija eurozone dogovorili su u petak da će Cipru odobriti pomoć od 10 milijardi eura. No, odstupajući od načela da je štednja građana nepovrediva, nove mjere koje bi trebao poduzeti Cipar uključuju i uvođenje poreza do 10 posto na štednju u bankama.

Zbog toga su jutros pod najvećim pritiskom dionice banaka. Indeks tog sektora potonuo je više od 2 posto. No, dio analitičara smatra da bi se situacija ubrzo mogla smiriti.

„Cijela ta situacija s Ciprom djeluje mi kao bura u šalici čaja. Pad cijena dionica mogao bi ulagače navesti na kupnju. To je samo poruka Europe Cipru da se počne ponašati ispravno“, kaže Lex van Dam, menadžer u fondu Hampstead Capital.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 2,7 posto, na 12.220 bodova, što je njegov najveći dnevni pad u posljednjih 10 mjeseci.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙