FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kozmopolit Kerry u Europi je kod kuće

Autor: rtom
RIM, 1. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Putujući starim kontinentom u sklopu prve inozemne turneje otkako je postao državni tajnik, John Kerry šarmira Europljane uglađenim ponašanjem i sluhom za europsko viđenje stvari, no zasad je nepoznato koliko će utjecati na formiranje američke vanjske politike.

"Upravo dolazimo s jednog od onih prekrasnih objeda kakvima Francuzi stoljećima mame Amerikance u Pariz", rekao je Kerry francuskim jezikom na početku konferencije za novinare u sjedištu premijera u Parizu i zatim nastavio engleskim jer "će mu u protivnom zabraniti povratak kući".

Patricij uglađena ponašanja, bivši američki predsjednički kandidat odgovarao je lako i bez gafova na engleskom jeziku o nizu vanjskopolitičkih pitanja: od rata na Falklandima, preko iranskog nuklearnog programa i sirijskoga građanskog rata do talijanskih izbora.

Analitičari su pozdravili njegovu lakoću komuniciranja.

"On je političko ime koje ima težinu. Prirodno, u konačnici je Obama taj koji odlučuje kojim će smjerom američka politika, no oduvijek je to tako", kaže Ruprecht Polenz, predsjednik vanjskopolitičkog odbora njemačkog parlamenta.

"SAD je oduvijek bio atlantska i pacifička sila i pogrešan je strah da bi se mogao udaljiti od Europe", dodaje Polenz koji smatra da Kerry ima "osobito mnogo sluha za Europljane".

Kerryjevo poznavanje francuskog bila je njegova izborna prednost u predsjedničkoj kampanji 2004., kao obilježje elitizma demokratskog kandidata nasuprot republikancu Georgeu W. Bushu.

U Londonu je Kerry diplomatski izbjegao uznemiriti Britance pa je na pitanje o Falklandskom otočju, zbog kojeg su ratovali s Argentinom, ponovio da Washington priznaje britansku upravu nad tim područjem, ali se nije izjasnio o suverenitetu.

Ako bi koga mogao uvrijediti svojim komentarima, to su Amerikanci. Braneći slobodu govora, vjeroispovijesti i mišljenja u utorak je u Berlinu Kerry njemačkim studentima u šali rekao da "u Americi postoji pravo na glupost - ako želiš biti glup".

Prepričao im je i već poznatu zgodu iz djetinjstva kada je kao 12-godišnji sin američkog diplomata biciklom prešao u istočni Berlin no po povratku je umjesto pohvale za "pothvat" nagrađen roditeljskim oduzimanjem diplomatske putovnice.

U Rimu je šarmirao pričom kako je s cimerom Davidom Thorenom, danas američkim veleposlanikom u Italiji, starim londonskim taksijem putovao iz Londona preko Francuske i Španjolske do Italije zabavljajući se "ludostima kao što je trčanje s bikovima u Pamploni i svim drugim što priliči kad imaš 18 godina".

"Sada smo stariji i nadam se mudriji", rekao je Kerry.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙