FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opskrbni lanac važan za konkurentnost

Autor: dduk
ZAGREB, 13. ožujka 2013. (Hina) - Stručno upravljanje lancem opskrbe može povećati financijske rezultate poduzeća te unaprijediti njihovu konkurentnost u odnosu na one koji improviziraju ili tim procesima upravljaju loše, naglasci su s regionalne konferencije jugoistočne Europe o upravljanju lancem opskrbe (Suply Chain Management Arena) koja se održava u organizaciji tvrtke Infoarena.

Upravljanje lancem opskrbe postat će posebno važno kad domaća poduzeća nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju postanu suočena sa snažnom konkurencijom koja je desetljećima optimizirala dobavne procedure, rekao je predsjednik Hrvatske udruge za upravljanje lancem opskrbe Zoran Ković.

Osnivačica i izvršna direktorica organizacije Suply Chain Insighs Lora Cecere upozorava na iskrivljenu percepciju informatičke tehnologije prilikom njezina korištenja u opskrbne svhre. Ona je često sama sebi svrha i jedan od izvora frustracija kad stvari ne krenu onako kako su zamišljene, kaže Lora Cecere.

No s druge strane, informatička tehnologija ipak je snažno utjecala na smanjenje zaliha i kvalitetu upravljanja nabavom i opskrbom, dodaje ona. To se posebno osjetilo početkom devedesetih kad je trošak logistike u brojnim slučajevima postao veći od troškova proizvodnje, a IT tehnologija pomogla je promjeni takve situacije i to u kombinaciji sa spoznajom da odjeli za opskrbu i nabavu ne smiju biti samo idolopoklonici tehnologije, nego surađivati s drugim odjelima.

Prema podacima koje je iznijela, najveće zalihe ima farmaceutska industrija, a najmanje tvrtke koje se bave visokotehnološkim proizvodima.

Na napredak lanaca opskrbe, po njezinim riječima, snažno je pozitivno utjecala e-nabava te koncepcija društvene odgovornosti poslovanja koja utječe na to da poduzeća žele potrošačima ponuditi sigurne i kvalitetne proizvode.

Na konferenciji o opskrbnim lancima, na kojoj sudjeluje stotinjak stručnjaka iz toga područja, teme su i logistika i promet, zakonski propisi u Hrvatskoj i EU-u, opskrbni lanci kompanija u Hrvatskoj i regiji i druge.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙