FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija Crobexa, u većem fokusu Dioki

Autor: neba
ZAGREB, 12. ožujka 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija Crobexa, jer nema poticajnih vijesti koje bi mogle znatnije pokrenuti tržište, a u fokusu ulagača bit će i dalje dionica Diokija, nakon informacije da bi Crodux mogao sudjelovati u restrukturiranju te grupe.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,43 posto, na 1.996 bodova, spustivši se nakon tri trgovinska dana ponovno ispod psihološki važne granice od 2.000 bodova. Crobex10 oslabio je, pak, 0,69 posto, na 1.111 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 13,17 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego u petak.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, sa 2,5 milijuna kuna prometa. Cijena joj je stagnirala na 216 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Diokija, koja je poskupjela gotovo 20 posto, na 15 kuna, uz promet od 879.000 kuna.

Tvrtka Crodux plin, u vlasništvu Ivana Čermaka dostavila je jučer prijedlog mogućeg sudjelovanja u financijskom i operativnom restrukturiranju Diokija i Dina Petrokemije kroz predstečajne nagodbe, te stjecanje većinskog udjela u restrukturiranim društvima.

„U nedostatku važnijih novih korporativnih vijesti, danas na domaćem tržištu očekujem stagnaciju Crobexa. Uz uobičajeno najlikvidnija izdanja, u većem fokusu investitora mogla bi ponovno biti dionica Diokija“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Od makroekonomskih objava, danas se očekuje podatak o prometu u maloprodaji, no Franin smatra da tržište neće u većoj mjeri reagirati na taj podatak.

Državni zavod za statistiku objavit će prvu procjenu prometa u trgovini na malo u siječnju, a zbog rasta nezaposlenosti i pada realno raspoloživog dohotka, makroekonomisti očekuje oštriji pad potrošnje nego mjesec dana prije.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u siječnju u odnosu na isti lanjski mjesec za 6,8 posto. Svi anketirani očekuju pad, i to u rasponu od 4,2 do 9 posto.

Bio bi to već 11. mjesec zaredom kako potrošnja slabi, i to brže nego u prosincu, kada je promet u trgovini na malo pao za 6,1 posto.

A na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, peti dan zaredom, dok se S&P 500, nakon sedam dana neprestanog rasta, primaknuo na samo devet bodova od svog rekorda.

Dow Jones ojačao je 0,35 posto, na 14.447 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,32 posto, na 1.556 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 3.252 boda.

Međutim, jutros su na azijskim te europskim burzama cijene dionica blago pale jer, osim jučerašnjeg novog rekordnog dosega Dow Jonesa, nema drugih vijesti koje bi potaknule ulagače na kupnje dionica.

„Nakon dugotrajnog rasta, na inozemnim burzama izgledna je korekcija cijena dionica. Ipak, ne očekujemo znatniji pad indeksa jer je raspoloženje investitora uglavnom pozitivno“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙