FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprezno trgovanje na početku tjedna

Autor: neba
ZAGREB, 11. ožujka 2013. (Hina) - Kako zasad nema značajnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva, dok se na inozemnim burzama trguje oprezno, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija Crobexa i nevelik obujam trgovanja, kao i proteklih dana.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 2 porast, a 1 pad.

Crobex indeks skočio je protekloga tjedna 2,43 posto, na 2.004 boda, probivši psihološki važnu granicu od 2.000 bodova po prvi puta od početka rujna 2011. godine.

Crobex10 porastao je, pak, 2,63 posto, na 1.119 bodova, a tijekom tjedna dosegnuo je i 1.126 bodova, najvišu razinu od kolovoza 2011.

Te dobitke Crobexi su ostvarili u prvom dijelu tjedna, dok su u posljednja dva dana, uz nevelik promet, cijene dionica stagnirale.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna oko 67 milijuna kuna, što je otprilike 13 milijuna manje nego tjedan dana prije.

„Iza nas je pozitivan tjedan na domaćem tržištu, no uz znatno skromniju likvidnost. U prosjeku je dnevni promet iznosio 11,5 milijuna kuna, što je najmanja prosječna likvidnost od početka godine“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banke.

Najveći promet prošloga je tjedna ostvaren dionicom HT-a, 7,1 milijun kuna, a cijena joj je skliznula 0,13 posto, na 215,98 kuna.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle sa 6,8 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla za 3,84 posto, na 1.536,90 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najveći rast cijene bilježi dionica Zvijezde, za 13,3 posto, te Chromos Agroa, za 9,5 posto.

„Snažnu izvedbu imao je i brodarski sektor, ponajviše zbog dobrih makroekonomskih pokazatelja iz Kine“, dodaje Špoljar.

Dionica Uljanik plovidbe poskupjela je više od 8 posto, a Atlantske plovidbe 6,7 posto.

Znatan cjenovni pad zabilježila je dionica Badela 1862, za 20,55 posto, potom dionica Termes grupe, za 6,5 posto, te Arentaurista, za 5,4 posto.

„Teško je na početku tjedna procijeniti kakav će biti smjer tržišta, no velika je vjerojatnost da će likvidnost ostati skromna“, ocjenjuje Špoljar.

Od poslovnih vijesti, Tehnika je jutros izvijestila da je, kao glavni izvođač radova, sklopila ugovor o dovršenju radova na Poslovno kulturnom centru Eurodom u Osijeku, a ukupna vrijednost ugovorenih radova, zajedno s PDV-om, iznosi 147,4 milijuna kuna.

A ulagači na Wall Streetu prošli će tjedan dugo pamtiti, jer je Dow Jones indeks četiri dana zaredom obarao rekorde. Zahvaljujući naznakama jačanja američkog gospodarstva, dobro raspoloženje vladalo je i na drugim svjetskim burzama.

Dow Jones je prošloga tjedna ojačao 2,2 posto, na 14.397 bodova, a za toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 1.551 bod. Nasdaq indeks skočio je, pak, 2,4 posto.

„Na svim vodećim svjetskim burzama tjedan je bio poprilično uspješan, prije svega zbog pozitivnih makroekonomskih vijesti iz Azije i SAD-a. I ovoga tjedna bit će dosta makroekonomskih vijesti. U najvećem fokusu investitora bit će mjesečno proračunsko izvješće SAD-a te podaci o američkoj maloprodaji, koji će biti objavljeni u srijedu. Ovoga tjedna čekamo i podatke o prometu u domaćoj maloprodaji“, zaključuje Špoljar.

Jutros se, pak, na azijskim i europskim burzama trguje oprezno, jer su ulagače pokolebali nejaki makroekonomski podaci iz Kine i Fitchovo smanjenje kreditnog rejtinga Italije.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙