FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Carrefour najavio veća ulaganja u sklopu plana oporavka

Autor: mkuz
PARIZ, 7. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Najveći europski maloprodajni lanac, francuski Carrefour najavio je u četvrtak veću kapitalnu potrošnju u ovoj godini, slijedom nastojanja novog direktora Georgesa Plassata da stvori uvjete za oporavak nakon opsežnog programa prodaje imovine radi smanjenja duga.

Carrefourova temeljna dobit zabilježila je u 2012. blaži pad no što se strahovalo, kliznuvši na 2,14 milijardi eura, budući da je snažno poslovanje u Latinskoj Americi amortiziralo pad potražnje u štednjom pogođenima Španjolskoj i Italiji.

Analitičari koje je anketirao Thomson Reuters očekivali su operativnu dobit u visini 2,061 milijarde eura.

Financijski direktor Pierre-Jean Sivignon istaknuo je putem telekonferencije da se Carrefour i dalje priprema za tešku gospodarsku klimu u 2013. ali nije objavio nikakve konkretne prognoze.

Carrefour nastoji preokrenuti višegodišnji trend slabih poslovnih rezultata u Europi, gdje se njegovi supermarketi suočavaju sa žestokom konkurencijom specijaliziranih trgovina i novim trendovima lokalne i online kupovine.

Francuska maloprodajna kompanija najavila je za ovu godinu ulaganja u visini 2,2 do 2,3 milijarde eura, u odnosu na 1,547 milijardi eura uloženih u 2012.

U sklopu strategije prikupljanja sredstava kojima želi obraniti pozicije na tržištima u zapadnoj Europi, Kini i Brazilu i ojačati svoju bilancu, Carrefour je također odlučio povući s nekih tržišta. Prodajom podružnica u Indoneziji, Kolumbiji i Maleziji prikupio je 2,8 milijardi eura.

Zahvaljujući toj strategiji, sličnoj onoj koju su koristili i njegovi europski konkurenti Tesco i Metro AG, Carrefour je do kraja 2012. smanjio neto dug za 2,6 milijardi eura, na 4,32 milijarde eura.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙