FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast kineske industrije posustao u veljači - HSBC

Autor: mpuk
PEKING, 25. veljače 2013. (Hina/AFP) - Aktivnosti u kineskoj industriji posustale su u veljači i njihov je rast oslabio na najnižu razinu u četiri mjeseca, objavio je u ponedjeljak britanski bankarski div HSBC, čiji podaci signaliziraju kontinuirani spori oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Desezonirani preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za veljaču iznosio je 50,4 boda, u odnosu na zaključna 52,3 boda zabilježena u siječnju, kaže se u priopćenju.

Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti a one niže na njihov pad. Najnovije izvješće pokazuje da aktivnosti rastu četvrti mjesec zaredom. Prije toga aktivnosti su padale 12 mjeseci.

"Kinesko gospodarstvo i dalje je na putu postupnog oporavka", kazao je u priopćenju Qu Hongbin, ekonomist HSBC-a iz Hong Konga.

"Temeljna snaga oporavka kineskog rasta ostaje nedirnuta, kao što pokazuje nastavljeni rast zapošljavanja i ubrzani rast kredita u posljednje vrijeme", dodao je.

Liao Qun, ekonomist Citic Bank Internationala, slaže se da je opći trend oporavka netaknut, usprkos tome što slabija proizvodna aktivnost u veljači možda pokazuje da je domaći oporavak nestabilan.

"Prilagođen za sezonski uvjetovane faktore, taj podatak mogao bi signalizirati slabiji gospodarski oporavak u veljači zbog neizvjesnosti u ostalim zemljama i nedovoljno jasne kineske fiskalne i monetarne politike uoči dviju sjednica" vodećih kineskih zakonodavnih tijela, kazao je Liao.

Kineska zakonodavna i savjetodavna tijela održat će u ožujku redovne sjednice na kojima će utvrditi smjernice kineske gospodarske politike.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙