FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro je previše jak, ECB neobično pasivan - francuski ministar

Autor: mkuz
ZAGREB, 4. ožujka 2013. (Hina) - Francuski ministar za oporavak industrije ponovo je kritizirao Europsku središnju banku (ECB), ustvrdivši da ne čini ništa kako bi poduprla slabašan gospodarski rast i suzbila nezaposlenost i poručivši bančinim čelnicima da bi trebali poraditi na padu vrijednosti eura.

Ministar Arnaud Montebourg u više je navrata proteklih mjeseci oštro kritizirao ECB a u nedjeljnom razgovoru za radio Europe 1 ponovo je pozvao banku da intervenira na deviznim tržištima usprkos sporazumu čelnika 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 iz veljače da će se suzdržati od pritiskanja vrijednosti valuta radi potpore gospodarstvu i od ciljanja tečajeva radi jačanja konkurentnosti.

"Naši konkurenti u svijetu koriste tečajeve", kazao je Montebourg, izdvajajući primjer Japana i Kine. "Tražim od predsjednika ECB-a Marija Draghija da nam dade oružje za borbu u neravnopravnom procesu globalizacije", dodao je.

Ustvrdio je da je euro "previše skup" i da šteti gospodarstvu jer čini izvoz nekonkurentnim. Eurozona treba slabiju valutu, naglasio je francuski ministar, napomenuvši da bi "normalni" tečaj eura prema dolaru trebao iznositi oko 1,1 dolara odnosno 1,15 dolara za euro a ne oko 1,3 dolara za euro koliko trenutno iznosi.

Pozvao je ujedno ECB da uloži veće napore kako bi potaknuo rast i suzbio nezaposlenost. "ECB je neobično pasivan u razdoblju u kojem nam je potreban njegov angažman", zaključio je.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙