FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena kampanja "Najljepši ukras Zagreba su Zagrepčanke"

Autor: smar
ZAGREB, 7. ožujka 2013. (Hina) - U Zagrebu svaki dan umre jedna žena od raka dojke, a dvije do tri obole od te maligne bolesti, upozoreno je danas na konferenciji za novinare udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke "Sve za nju", gdje je predstavljena kampanja "Najljepši ukras Zagreba su Zagrepčanke" u sklopu koje će na 305 tisuća adresa u Zagrebu biti dostavljen letak o samopregledu dojke.

"Samopregled dojke važan je za otkrivanje raka dojke u početnoj fazi jer je tada i najizlječiviji, do 90 posto ako se otkrije na vrijeme", upozorila je predsjednica udruge "Sve za nju" Almenka Balenović predstavljajući kampanju kojoj je cilj smanjiti smrtnost od te maligne bolesti.

Naglasila je da je samopregled "važna stvar koju bi svaka žena trebala znati".

Podsjetila je i na humanitarnu akciju Dan narcisa koja će se ove godine održati 23. ožujka na Cvjetnom trgu i Centru Kaptol, a čija su prikupljena sredstva namijenjena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Naglasivši da je karcinom dojke najčešće maligno oboljenje u svijetu koje obuhvaća 16 posto svih malignih bolesti žena, voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Antoinette Kaić Rak istaknula je da je Hrvatska zemlja srednje pojavnosti karcinoma dojke, ali visoke smrtnosti.

Podsjetila je da godišnje u Hrvatskoj oboli 2500 žena u dobi iznad 50 godina.

"Među najvažnijim čimbenicima rizika za nastanak karcinoma dojke je obiteljsko opterećenje koje dva do tri puta povisuje rizik", upozorila je Kaić Rak, dodavši da su među ostalim rizicima reproduktivni te oni povezani sa stilom življenja.

Napomenula je da se 21 posto smrtnosti od raka dojke može povezati s konzumacijom alkohola, debljinom i tjelesnom neaktivnošću.

Istaknula je važnost preventivnih programa, rekavši da se smrtnost od karcinoma dojke može smanjiti 20 do 30 posto ako se 70 posto žena odazove pozivima na mamografiju u sklopu tih programa.

Kampanja "Najljepši ukras Zagreba su Zagrepčanke" napravljena je u suradnji udruge "Sve za nju" sa Gradom Zagrebom i uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj.

"Svaki dan u Zagrebu od raka dojke umre jedna žena, a dvije do tri ih oboli", naglasio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te ocijenio to stanje alarmantnim.

Na novinarski upit da prokomentira to što je Zagreb jučer dobio glavnu nagradu Europskoga tjedna mobilnosti, Bandić je najavio da će o toj temi biti održana posebna konferenciji za novinare.

"To je samo dokaz da u gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom čini dobru stvar. Vidite ove crne slutnje prije (loklanih) izbora da u Zagrebu ništa ne valja. A poneka stvar ipak vrijedi", ustvrdio je.

Prošlogodišnji program Europskoga tjedna mobilnosti Grada Zagreba, u kojemu je najzastupljeniji bio projekt PARKiranje, dobio je jučer glavnu nagradu za mobilnost (Mobility Award), koja je dodijeljena na svečanosti u Bruxellesu.

(Hina) xsmar yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙