FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrada Zagrepčanka godine Mariji Slišković

Autor: smar
ZAGREB, 21. veljače 2013. (Hina) - Nagrada Zagrepčanka godine dodijelit će se Mariji Slišković, predsjednici udruge Žene u Domovinskom ratu, odlučeno je danas na sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

Marija Slišković pružila je iznimnu potporu ženama u razotkrivanju prešućenoga ratnog zločina silovanja žena u Domovinskom ratu i omogućila im da nakon dvadeset godina šutnje o proživljenim torturama javno progovore.

"Javnost ih je poduprla i institucionalno su osigurani preduvjeti da im se prizna status žrtve i da se pokrenu procesi protiv počinitelja zločina. Zahvaljujući velikom zalaganju Marije Slišković, Hrvatska će uskoro prva imati zakonski okvir za stjecanje statusa žrtve ratnog zločina silovanja i prava na materijalnu naknadu za proživljene traume i ratna stradanja", stoji u obrazloženju nagrade.

Marija Slišković je od devedesetih aktivna sudionica mirovnih inicijativa, potpore obrani, prognanima, djeci poginulih. Pokrenula je projekt "Žene u Domovinskom ratu" kojim prikuplja svjedočanstva žena o proživljenim ratnim danima i njihovu doprinosu obrani. Urednica je sedam knjiga svjedočanstava žena. Prikupila je i izdala iskaze silovanih žena u knjizi "Sunčica".

Visina novčanog iznosa Nagrade Zagrepčanka godine je 50 tisuća kuna, a tradicionalno će se dodijeliti na Međunarodni dan žena, 8. ožujka.

Nagrada Zagrepčanka godine dodjeljuje se građankama Grada Zagreba koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu s gospodarstvenog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta.

(Hina) xbma/xsmar yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙