FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel ima pouzdanja u odgovornost talijanskih političara

Autor: vrad
BERLIN, 28. veljače 2013. (Hina/AFP) - Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u četvrtak da ima povjerenja u osjećaj odgovornosti talijanskih političara, prigodom susreta s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom u Berlinu.

"Kancelarka je rekla da ima povjerenja u osjećaj odgovornosti političkih snaga u Italiji, koje sada moraju sastaviti vladu kadru da djeluje u toj zamršenoj situaciji", rekao je glasnogovornik Steffen Seibert, u priopćenju objavljenom nakon susreta dvoje čelnika.

Ovo je prvi kancelaričin komentar (preko njezina glasnogovornika) o talijanskim izborima.

Merkel je "predsjedniku Napolitanu poželjela uspjeh u ispunjenju zadaće" sastavljanja nove vlade, dodao je Seibert.

Glasnogovornik je rekao da je ozračje susreta bilo "prijateljsko" a glavna tema razgovora bile su "promjene Europske unije i političko stanje u Italiji nakon parlamentarnih izbora".

Napolitano, kojega je primio i njemački predsjednik Joachim Gauck, ocijenio je u četvrtak nešto ranije da njegova zemlja "nipošto nije bolesna", odgovarajući na zabrinutost zbog situacije nastale nakon izbora.

Nezadovoljstvo Talijana izraženo na parlamentarnim izborima u Europi je uglavnom protumačeno kao glasovanje protiv politike štednje koju zagovara Njemačka.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle poželio je u utorak Italiji da "brzo" dobije "stabilnu" vladu kako bi mogla nastaviti reforme u zemlji "na dobrobit čitave Europe".

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙