FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika pozornost srbijanskog tiska susretu Pusić-Mrkić

Autor: vili
BEOGRAD, 5. ožujka 2013. (Hina) - Susretu hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i srbijanskog šefa diplomacije Ivana Mrkića beogradski tisak posvetio je u utorak značajnu pozornost, a u izvješćima dominiraju ocjene da su obje strane spremne pridonijeti stvaranju uvjeta za uzajamno povlačenje tužbi za genocid te da je u dogledno vrijeme izgledan susret dvojice šefova država.

"Politika" pod naslovom "Pusić - Mrkić: Hodamo ka točki odustajanja od tužbi" navodi da su dvoje ministara dogovorili u ponedjeljak u Zagrebu formiranje zajedničke mješovite komisije za rješavanje otvorenih pitanja između dvije države, najavili redovite ministarske susrete svakih šest mjeseci i poručili da će i pitanje međusobnih tužbi za genocid "doći na red".

Uz izvješće o susretu Pusić-Mrkić list "Večernje novosti", u tekstu "Tužbe padaju do srpnja", pozivajući se na diplomatske izvore piše kako "Bruxelles snažno pritišće službeni Zagreb" da do srpnja, kada će Hrvatska ući u Europsku uniju, povuče konkretne poteze ka postizanju dogovora s Beogradom o međusobnom povlačenju tužbi za genocid i da je to "u ponedjeljak bila glavna tema razgovora šefa diplomacije Ivana Mrkića s hrvatskim državnim vrhom".

"Večernje novosti" istaknule su ocjenu ministrice Pusić o spremnosti Zagreba na dogovor oko tužbi, uz njezinu ogradu da "stvari moraju imati svoj redoslijed" te da je "potrebno prvo riješiti problem nestalih i procesuiranja ratnih zločina".

List tim povodom donosi i izjavu Veljka Odalovića, glavnog tajnika srbijanske vlade i šefa Komisije za nestale koji je rekao da je "Srbija ispoštovala svaki zahtjev i ne postoji nijedna grobnica koja nije istražena" te da "takav slučaj nije isti i prema Srbiji". Navodeći da je rješavanje problema procesuiranja ratnih zločina i jedan od glavnih preduvjeta za dogovor o izvansudskom okončanju procesa pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, "Večernje novosti" pišu da "Hrvatska ima optužnice protiv 1.500 Srba", a Srbija "samo protiv 40 Hrvata".

Navodeći da je postignut dogovor o budućim redovitim susretima Mrkić-Pusić, list ističe i da bi "uskoro trebalo doći i do sastanka predsjednika dviju država".

Za razliku od "Večernjih novosti", list "Danas" budući susret dvojice šefova država stavlja u prvi plan naslovom "Mrkić priprema sastanak Nikolića s Josipovićem".

Tako "Danas" izdvaja Mrkićev odgovor na pitanje o mogućnosti održavanja sastanka predsjednika Srbije i Hrvatske u kojem se naglašava da će "i do toga doći".

"Sigurno nisam ovdje mimo volje predsjednika Srbije", istaknuo je ovaj list Mrkićev odgovor novinarima.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙