FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dačić: Srbija treba znati šta hoće na Kosovu

Autor: brad
BEOGRAD, 12. veljače 2013. (Hina) - Srbijanski premijer Srbije Ivica Dačić ocijenio je u utorak da u nastavku dijaloga Beograd i Priština u Bruxellesu trebaju istodobno pregovarati o paralelizmu institucija na sjeveru Kosova i o autonomiji kosovskih Srba te da, u situaciji kada ne priznaje nezavisnost Kosova, Srbija treba "znati šta hoće".

Dačić, koji je i ministar unutarnjih poslova, istaknuo je da Srbija nije spremna raditi protiv vlastitih interesa u situaciji kada ne priznaje neovisnost Kosova i da je pri rješavanju problema paralelnih institucija na sjeveru i autonomije za Srbe potreban istodoban odgovor.

"To su teme dnevnog reda na predstojećim pregovorima (u Bruxellesu) i na njih se mora dati istodoban odgovor", rekao je Dačić novinarima na svečanosti obilježavanja obljetnice Policijske akademije, a prenose agencije u Beogradu.

Dačić je istaknuo i da postojeće institucije na sjeveru Kosova neće biti rasformirane "da ne bi došlo do vakuuma" dok se čeka da se formiraju neke druge.

"Ako oko toga postoji suglasnost - Srbija je spremna, ako ne - Srbija nije spremna raditi protiv interesa svog naroda na Kosovu", naglasio je Ivica Dačić uoči novog kruga pregovora s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

On je u povodu predstojećeg susreta s kosovskim premijerom rekao da se državni vrh mora usuglasiti u svezi politike rješavanja paralelnih institucija na sjeveru Kosova jer od toga ovisi stajalište Bruxellesa treba li ili ne Srbija dobiti datum pristupnih pregovora s Europskom unijom.

"Vlada je donijela odluku da ide dalje i siguran sam da će ova vlada ostaviti veoma jak pečat u povijesti Srbije, jer smo nadomak ostvarenja ciljeva - da budemo članica EU, a da pri tome mirnim putem obranimo državne i nacionalne interese", prenosi agencija Tanjug Dačićevu ocjenu uoči nastavka pregovora Beograda i Prištine.

Srbijanski je premijer ponovio da Srbija ne priznaje neovisnost Kosova, ali je spremna da, zajedno s kosovskim Srbima, dogovori koje su im institucije neophodne za normalan život na Kosovu.

"To će biti tema veoma teških pregovora. Ovo nisu moji osobni pregovori i na njima je nemoguće dobiti bilo kakve političke poene", ocijenio je srbijanski premijer naglasivši da je zbog velike odgovornosti veoma važno i da "Srbija zna šta hoće".

Novi krug pregovora između Prištine i Beograda najavljen je za početak idućeg tjedna.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙