FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene na Wall Streetu porasle, unatoč lošim vijestima

Autor: neba
NEW YORK, 5. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu burzovni indeksi blago porasli, ali tek u posljednjim trenucima trgovanja, dok su većinu dana proveli u minusu zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 0,27 posto, na 14.127 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,46 posto, na 1.525 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 3.182 boda.

Zbog usporavanja aktivnosti u industrijskom i uslužnom sektoru Kine, jučer su cijene dionica u Šangaju potonule više od 3 posto, što je pritisnulo sve najveće svjetske burze.

Ulagače je zabrinula i vijest da kineske vlasti razmatraju načine kako bi zauzdale potražnju za kućama, jer cijene nekretnina u gradovima rastu prebrzo i potiču inflaciju.

Svako usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva naštetilo bi i američkom, posebice rudarskim i energetskim kompanijama koje su znatno izložene u Kini.

Ulagači su bili suzdržani i zbog automatskog smanjenja proračunskih rashoda u SAD-u, vrijednog 85 milijardi dolara, što bi moglo naštetiti gospodarstvu.

Zabrinjava i politička nesigurnost u Italiji jer nedavni parlamentarni izbori nisu dali jasnog pobjednika, što bi moglo usporiti reforme i produbiti dužničku krizu u trećem po veličini gospodarstvu eurozone.

Ipak, pred kraj trgovanja ulagači su se ohrabrili, pa su burzovni indeksi dan završili u plusu. Pritom se Dow Jones primaknuo na samo 40 bodova od rekordne razine, dosegnute u 2007. godini.

Podršku tržištu pružila je Janet Yellen, utjecajna potpredsjednica Feda, koja je kazala da je labava monetarna politika središnje banke praktično zajamčena, s obzirom da gospodarstvo još ne koristi sve potencijale.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,52 posto, na 6.345 bodova, a frankfurtski DAX 0,21 posto, na 7.691 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,27 posto, na 3.709 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙