FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene dionica na Wall Streetu porasle drugi dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 28. veljače 2013. (Hina/Reuters) - U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica skočile po najvećoj dnevnoj stopi od početka siječnja, što se zahvaljuje dobrim makroekonomskim podacima i predsjedniku Feda Benu Bernankeu, koji je pred Kongresom nastavio braniti vrlo popustljivu monetarnu politiku središnje banke.

Dow Jones ojačao je 1,27 posto, na 14.076 bodova, a za 1,27 posto porastao je i S&P 500, dosegnuvši 1.516 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 1,04 posto, na 3.162 boda.

Rastom u posljednja dva dana cijene su dionica nadoknadile sve gubitke od ponedjeljka, kada je neodlučan ishod parlamentarnih izbora u Italiji uznemirio ulagače.

Jučer je Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu od 2007. godine, što se ponajviše zahvaljuje predsjedniku Feda Bernankeu koji je i u drugom danu svjedočenja u Kongresu branio program središnje banke za kupnju državnih i hipotekarnih obveznica, tvrdeći da se njime održavaju niske kamatne stope i potiče rast gospodarstva.

Pritom je Bernanke odbacio primjedbe o podijeljenosti Fedovih čelnika po pitanju kvantitativnog popuštanja monetarne politike, kazavši da taj nekonvencionalni program ima podršku značajne većine dužnosnika središnje banke.

To je odagnalo strahovanja ulagača da bi se taj program kupnje obveznica, koji već godinama podržava rast cijena dionica, mogao smanjiti ili čak ukinuti zbog protivljenja nekoliko čelnika Feda.

Pozitivno su na tržište utjecale i naznake jačanja američkog gospodarstva. Prodaja postojećih kuća porasla je u siječnju 4,5 posto, trostruko više nego što se očekivalo, dok su narudžbe trajnih proizvoda, isključujući zrakoplove, skočile po najvišoj stopi od kraja 2011. godine, što ukazuje na rast potrošnje u poslovnom sektoru.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,88 posto, na 6.325 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,04 posto, na 7.675 bodova, a pariški CAC 1,92 posto, na 3.691 bod.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙