FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Politička nesigurnost u Italiji izazvala pad cijena na Wall Streetu

Autor: neba
NEW YORK, 26. veljače 2013. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica pale po najvećoj dnevnoj stopi u posljednja tri mjeseca jer bi ishod talijanskih parlamentarnih izbora mogao usporiti reforme u toj članici eurozone.

Dow Jones potonuo je 1,55 posto, na 13.784 boda, dok je S&P 500 pao 1,83 posto, na 1.487 bodova, a Nasdaq indeks 1,44 posto, na 3.116 bodova.

Za S&P 500 indeks to je najveći dnevni pad od početka studenoga prošle godine, pri čemu je, po prvi puta od početka veljače, zaronio ispod psihološki važne razine od 1.500 bodova.

Defenziva ulagača posljedica je ishoda talijanskih izbora. Prema dosad prebrojanim glasovima, koalicija lijevog centra Pier Luigija Bersanija ima mršavo vodstvo ispred bloka desnog centra bivšeg premijera Silvija Berlusconija u utrci za donji dom parlamenta. No, nijedna stranka ili koalicija neće uspjeti sastaviti većinu u Senatu.

To će parlament dovesti u slijepu ulicu i neće dati stabilan rezultat koji je Italiji potreban da bi se borila sa sve dubljom recesijom, nezaposlenošću i velikim javnim dugom. Takav ishod obnovio je strahovanja od produbljivanja dužničke krize u trećem po veličini gospodarstvu eurozone.

Najviše su jučer pale cijene dionica banaka zbog strahovanja ulagača da su previše izložene golemom dugu Italije. KBW indeks bankarskog sektora potonuo je 2,7 posto.

Ulagače na Wall Streetu zabrinjava i politička nesigurnost na domaćem terenu. Ako republikanci i demokrati u Washingtonu do petka ne postignu dogovor o smanjenju proračuna, uslijedit će automatsko rezanje budžetskih rashoda, vrijedno 85 milijardi dolara, što bi moglo naštetiti gospodarstvu.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 6.355 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,45 posto, na 7.773 boda, a pariški CAC 0,41 posto, na 3.721 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙